Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam sugestie co do kamieni,jesli mozesz to wez inne duzo ludzi zaczyna od tych i po 2/3 tyg je wywala ze wzgledu na to ze brzydko wygladaja z glonami

Opublikowano
ja mam sugestie co do kamieni,jesli mozesz to wez inne duzo ludzi zaczyna od tych i po 2/3 tyg je wywala ze wzgledu na to ze brzydko wygladaja z glonami

dzięki za sugestię, ale zostanę jednak przy tych kamieniach bo chciałbym zbliżyć się do naturalnego biotopu, mają być glony to niech będą - zobaczymy co będzie się działo :)

p.s. Ukończyłem juz budowę szafki, powoli kończę robić tło strukturalne, akwarium z filtrami zamówione. Jak dobrze pójdzie pochwalę się jakimiś zdjęciami w przyszłym tygodniu.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam, ukończyłem już szafkę i tło, początkiem tygodnia ma przyjechać akwarium z osprzętem, kamienie i piasek także będziem zalewać. Tło wykonałem z 8cm płatu styropianu i kleju do płatek zmieszanego z czarną fugą :), oczywiście będzie stało na zewnątrz aby oszczędzić miejsce, a poza tym zaoszczędzone kilka złotówek. Koszt wykonania tła jaki poniosłem to 8zł :)

h634nb132j7g.jpg

2z1cv58zqb3w.jpg

Jakoś zdjęć byle jaka bo z komórki, jak wszytko pozalewam zrobię lepsze zdjęcia

Opublikowano

Udało się dziś zalać akwarium, na razie prezentuje się tak:

8j5dwl9e6b1x.jpg

Woda jeszcze nie wpełni wyklarowana, także jak będzie ok zrobię lesze zdjęcia. Narazie działa tylko mechanik, mam problem z kubełkiem którego nie mogę uruchomić. Jest to filtr HW302, nie chce ssać wody, zalałem go (metodą "ustną" bo pompką nic się chciało ruszyć) jest pełny wody, rurki też i po włączeniu słychać że silnik pracuje ale nie przepuszcza wody. Może miał ktoś podobny kłopot z tym filtrem?

Opublikowano

już działa, ale nie powiem dlaczego bo sobie będzie wstyd ;)

Dodałem preparat Aquaforest BioC, i zastanawiam się nad metodą wprowadzenia amoniaku, jakoś ciężko przychodzi mi metoda "urynowa" ale chyba na nią się zdecyduje.

Opublikowano
już działa, ale nie powiem dlaczego bo sobie będzie wstyd

Daj spokój, tutaj nie ma troli, nikt się nie będzie nabijał. A nóż ktoś będzie miał ten sam problem co ty, to mu się przyda ta inf.

Opublikowano

no dobra, dla potomnych. Podłączyłem przewody odwrotnie. :) ale na swoje usprawiedliwienie podam że robiłem wszytko wg. instrukcji i zdjęć na schematach. Także była to ostatnia rzecz która przyszła mi do głowy.

--

Dziś przeprowadziłem pierwszy test za pomocą odczynników JBL, oto wyniki:

Temperatura: 26 st. C

kH - 7 st. d

pH - 7,5

NO2 - 0,05

NO3 - 20

Fe - <0,02

test NH4 jeszcze nie dojechał.

co myślicie?

Opublikowano

KH i pH można trochę podnieść sodą, ale to po dojrzewaniu, przed wpuszczeniem ryb.

Gorsza sprawa z NO2 i NO3. Akwarium jest świeżo zalane, więc są to parametry wody jaką masz w kranie.

Jest dość późno i pewnie robiłeś testy przy sztucznym świetle, powtórz je jutro za dnia. Do określenia koloru NO3 poproś kobietę. Ja między 5, 10 i 20 słabo widzę różnice, moja żona bez zastanowienia wskazuje właściwy kolor:grin:

• Dziękuję 1