Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kolego z jego słabszego brata- AQUAEL TURBO 1000r

Tak się składa, że teraz mam tą gąbkę i szukam innej.

Ta ma zdecydowanie za duże pory i słabo przez to filtruje :(

Spróbuje coś większego i bardziej gęstego

Opublikowano

W przypadku M. estherae masz duże pole do popisu jeśli chodzi o dietę. To gatunek wszystkożerny, a zarazem bardzo elastyczny jeśli chodzi o dietę. Ja bym sugerował karmienie 2-3 razy dziennie (codziennie 1 posiłek w postaci spiruliny, pozostałe posiłki na zmianę pokarm pochodzenia roślinnego i mięsnego). Nie wiem czym dokładnie karmisz, ale w dziale Żywienie masz bardzo dużo wątków na temat konkretnych pokarmów i harmonogramu karmienia.

Opublikowano

Twoje ryby to wszystkożercy więc możesz się wzorować na dietach polecanych dla ryb o podobnych uwarunkowaniach troficznych. Z uwagi na gatunki w moim akwarium (a mianowicie planktonożerną C. afra), stosuję dietę pół na pół jeśli chodzi o pokarm mięsny/roślinny

Mój rozkład karmienia:

1) O.S.I. Spirulina (płatki) - codziennie wieczór

2) NF Premium Plant Cichlid / NF Supreme Artemia - co drugi dzień naprzemiennie popołudniu

3) NF Premium Cichlid / O.S.I. Cichlid (płatki) - co drugi dzień naprzemiennie rano

4) O.S.I. VividColor (mięsny wybarwiający) - 2-3 razy w tygodniu

U Ciebie dieta może "podążać" spokojnie w stronę roślin (wtedy mógłbyś wyeliminować któryś z pokarmów "mięsnych" np. NF Supreme Artemia z pkt nr 2.

Opublikowano
Coś pomyślę w tym kierunku, na razie będą jadły raz dziennie ten jeden pokarm, muszę postudiować na ten temat.

A skoro do tej pory żadna nie zdechła więc nie ma tragedii.

Człowiek też pociągnie na suchym chlebie i wodzie, co nie oznacza, że taki sposób odżywiania jest prawidłowy. Chyba nie trzeba nikogo uświadamiać, że ryby źle odżywiane rozwijają się w sposób nieprawidłowy, zapadają na choroby i nie pokazują pełni swojego piękna.

Nie obraź się, ale "studiowanie" tematyki związanej z odżywianiem powinno było mieć miejsce zanim ryby zagościły w Twoim akwarium zwłaszcza, że na naszym forum w dziale Żywienie informacji w tym zakresie jest bardzo dużo, a z tego co widzę jesteś użytkownikiem tego forum prawie od roku.

Opublikowano

Najlepsza jest gąbka gruboziarnista.

Ewentualnie rozważ zakup plastikowej tuby, w którą zamykasz gąbkę (do takiego Aquaela jak Twój dedykowana jest tuba o oznaczeniu F-100 - ten zestaw zawiera już gąbkę).

• Dziękuję 1