Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwagi odnośnie filtracji, z mojego doświadczenia:

Elementy zasysania wody nie sklejaj, można wszystko mocować na wcisk i wtedy łatwo coś zmienić.

Wysokość dostosować metodą prób, u mnie zasys nad samym pieskiem się nie sprawdził, musiałem go dać wyżej, ok 10cm nad piaskiem.

Nie wiem gdzie będziesz zamawiał elementy do filtracji, jeżeli tutaj:

http://www.reefspot.pl/sklep/category.php?id_category=81

Poproś przy zamówieniu by dwie rurki miały na końcu "roztłoczenie", idealnie pasuje do wykonania filtracji biologicznej. Roztłoczenie pasuje na wcisk do do filtra narurowego, na dole. Na górze musisz dać mufę łącznikową 25mm.

Jak coś nie jasne pytaj na PW.

1" to przesada, zrób wszystko na 3/4" i rurkach 25mm.

Wylot wody warto zrobić w systemie Loc-Line, trochę kosztuje, ale masz możliwość dokładnego kierowania strumieniem wody. Fajnie można ustawić wylot na taflę w celu napowietrzania.

Cyrkulator będzie za słaby, ja kupowałem coraz mocniejsze i finalnie Aquael reef 10000 jest w sam raz. Ma możliwość regulacji. W nocy jest wyłączony i pracuje tylko pompa CO.

Opublikowano

Lepiej sprawdzi się na końcu kawałek rurki. Moczysz na chwilę w wrzątku i spłaszczasz kombinerkami. Wylot strumienia o wiele mocniejszy niż przy końcówce Locline. Jednak nie masz swobody regulowania.

Ja kupiłem wylot Locline na 3/4" i strumień jest słaby, lepiej by było dać na 1/2".

Opublikowano

Nie zupełnie mogę się zgodzić, iż jakość światła żywym organizmom jest bez znaczenia. Podejrzewam, że użycie jako-takich ledów może się niekorzystnie odbić na rybach.

Tak, to nie jest holender, czy solanka, gdzie wymagania świetlne są bardziej sprecyzowane. Ale chcemy zasymulować warunki, które jak najbardziej przypominają naturalne środowisko jeziora.

Proszę, oto jest pokazane nasłonecznienie w Malawi.

http://www.audleytravel.com/Destinations/Africa/Malawi/Places-to-Go/Lake-Malawi/Climate.aspx

LEDy nie są nieśmiertelne, z czasem też i je będziesz musiał wymienić. Ze wzrostem temp obniża się sprawność samego LEDa. Pewnie, masz możliwość czarów, gdzieś Makok zamieścił link do forum morskiego, gdzie koledzy lutują i oprogramowują układy symulujące wszystko: burze, pioruny, wschody, zachody, deszcze, huragany. Co komu.

Namawiam Ciebie by przeanalizować raz jeszcze pod kątem T5, czegoś podobnego do widma, jakie daje nepturion (hqi).

Opublikowano

Poczytalem sobie troche na forum i sam sobie wybilem z glowy temat tasm ledowych.

Wpakowac w cos kase i sie wkurzac to juz pare razy przerabialem i tym razem sie nie skusze.

Na razie odpuszcze LED-y i skupie sie na t5.

Bedzie szybciej i latwiej, a efekt napewno lepszy.

Z czasem jak znam siebie to do tematu led-ow powroce ale napewno beda to power ledy CREE, co bedzie zobaczymy

Juz mi przeszlo teraz musze poczytac ile i jakich t5 uzyc ;)

Opublikowano

Witam,

projekt zapowiada się bardzo fajny.

Ja obecnie posiadam oświetlenie na paskach LED i jestem zadowolony poniżej przesyłam Tobie link do mojego akwa.

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]
Opublikowano

Taśma Led 14,4W/m 930lm/m

posiadam 1,1m o barwie zimnej + 0,6m barwy ciepłej i 0,2m niebieskiej jako nocne.

taśmę mam umieszczoną w profilu aluminiowym z przeźroczystą plexą .

Zasilane zasilaczem MPL-30-12 (30w).

Opublikowano

Nareszcie farba na stelażu wyschła i mogłem go wstawić do domu. Jak pisalem wczesniej jeden narożnik lekko uciekł i konieczne było jego podklinowanie od dołu. Poniżej kilka fot.

Pomiary zrobione więc można się brać za szczegółowy projekt szafki a w sobotę jedziemy z żoną wybrać najistotniejszą kwestię - KOLOR PŁYT !!!, zamawiamy i po weekendzie składamy do kupy :)

post-12932-14695713471463_thumb.jpg

post-12932-14695713472138_thumb.jpg

post-12932-14695713472748_thumb.jpg