Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam forumowicze startuje z nowym zbiornikiem 720L zakupilem 2 wielkie korzenie na gieldzie akwarystycznej po przeplukaniu i wlozeniu do zbiornika nastepnie zalalem zbiornik woda zrobila sie cala brazowa i korzenie nie chca zatonac.przycisnolem je skalniakiem oczywiscie filtr zewnetrzny unimax700 chodzi i wewnetrzny aquael turbo 2000L dodalem zbiornik z aktywnym weglem po podobno usuwa przebarwieniea woy ale narazie po 5 dniach ani woda nie jest klarowna tylko nadal brazowa i korzenie rowniez ida do gory.co zrobic ???

Opublikowano

moczyć,moczyć,moczyć,tak jak ja moczę...już ponad 2 m-ce(ale wkrótce wyląduje w baniaku)...

--

jak masz możliwość to go wygotuj (najlepiej w solance),potem tak jak wyżej napisałem,oczywiście często zmieniać wodę...

Opublikowano

Trochę się pośpieszyłeś z tym korzeniem. Szkoda, że nie poczytałeś o preparowaniu korzenia w necie (wujek google bywa naprawdę pomocny). Mój red moor wood tonął ok 3 tygodnie, a przez pierwsze dni był 2 razy dziennie parzony solanką (za duży żebym dał radę go wygotować).

Jakiego drzewa to korzenie? Proponuję Ci wrócić do początku, wyciągnąć je i zrobić wszystko jak należy. Chociaż może poczekajmy aż bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

Opublikowano

korzen debu nie gotowalem go bo sprzedawca powiedzial ze jest spreparowany ;/ to ze nie to nie to ok wkoncu sie namoczy ale ze tak strasznie zabarwil mi wode nie wiem czy cala zminic czy polowe i korzenie wywalic gdzies i moczyc

Opublikowano

korzeń dębu się nie absolutnie nie nadaje do malawi... ponieważ puszcza garbniki silniejsze od mocnej herbaty, a kwasy humusowe z niego obniżają kh i rozstrajają tym samym ph wody.... i miałem dąb w paletkach - farbował na herbaciany kolor przez ponad 14 miesięcy ;)

powodzenia :P

Opublikowano

korzenie wywalilem podmienilem 50% wody zobaczymy czy zabarwienie zniknie.Korzenie bede moczyl i gotowal pare dni zobaczymy czy to cos da :/ nie wiem czy teraz po podmianie 50% wlac znowu jakigos uzdatniacza sera nitrivec wczesniej zalalem ??

Opublikowano

możesz gotować, moczyć w stawie, ale jeśli to dąb, to przegrasz walkę...

zorganizuj sobie red moory (allegro) albo jakieś inne niebarwiące suche drewno ;)

i najlepiej jak kupisz wstępnie spreparowane, żeby tonęło - można dostać

--

uzdatniaczy nie lej...

węgiel resztę barwy wyciągnie - tylko podmieniaj węgiel od czasu do czasu

Opublikowano

Przepraszam za pomylke sa to korzenie MANGROWCA

bede gotowali moczyl zobaczymy.Czyli nie leje juz Nitrivec wegiel wsypalem nowy wiec za 2 tygi go podmienie bedzie oki ?? dodam ze wegiel jest tylko tymczasowo jako dodatego do cylkulatora zeby wyciagnąl ta barwe brazowa

Opublikowano

Zawsze będzie farbował, stopniowo coraz mniej ale zawsze - to jest właściwość pożądana ale w BW. IMHO walka z wiatrakami, a co do tonięcia to kamień "na grzbiet" i za miesiąc lub dwa spróbuj go zdjąć.