Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Byłem zadowolonym posiadaczem 4 metrów paska led w żelu 3 biały zimny, 1 biały ciepły.

Paski napędza zasilacz ledowy KASH 30.

Paski były połączone ze sobą szybko złączkami - montaż banalnie prosty całość punktowo co 5 cm przyklejona silikonem akwarystycznym do pokrywy. Zakończenia pasków wraz z tymi złączami również zabezpieczyłem silikonem.

Po miesiącu radości---- na samym końcu pasek ledowy zaczyna dymić i palić silikon????

Odcinam 5 cm paska, bo i tak 5 cm przestało świecić. bez zabezpieczenia tej końcówki zostawiłem całość i świeciło tak z 2 tygodnie. Po tym okresie przestały świecić 3 z czterech pasów w baniaku ciemno jak u murzyna w d...

Po demontażu okazuje się że nie zabezpieczony pasek się spalił.

Teraz akwarium jest na 3 metrach paska fajny efekt wywaliłem szybko złączki i polutowałem ( lutowanie tego jest banalnie proste)

Polutowane elementy są pewnie się trzymają teraz świeci to nie zabezpieczone i mam pytanko czym to zabezpieczyć czy znowu silikonem akwarystycznym??? myślałem żeby dzisiaj kupić rurki termokurczliwe i nimi zadziałać- tylko czy one są w stanie tak się zacisnąć. Bo wczoraj kupiłem rurki 0.5 cm średnicy i nie naciągnę jej na pasek trzeba ciut grubsze..

PROSZĘ O JAKIEŚ SUGESTIE.jutro będę w casto...

Opublikowano

Ciężko to tak naprawdę zabezpieczyć, najdłużej chyba wytrzymały zalane żywicą. Teraz mam zamontowaną taśmę ledową w szklanej rurce zakończonej gumowymi korkami i zalane żywicą. Rurka zamontowana na metalowych złączkach do świetlówek

Opublikowano

Nie wiem skąd i jak zalewać żywicą, więc chyba ograniczę się do silikonu akwarystycznego. Jak pójdzie z dymem to zostanie tylko jedna świetlówka bo z dwóch wydaje mi się za jasno.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Paski polutowane w 3 miejscach, luty zabezpieczone silikonem sanitarnym bezbarwnym. Czas schnięcia w temperaturze 25 stopni lekko ponad 24 godziny.

Działa tak już jakiś czas i jest okej.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA- ZRESZTĄ MAŁO WNOSZĄCY DO FORUM PROSZĘ USUNĄĆ.

• 2 tygodnie później...