Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zrobiłem małą zmianę w moich akwariach, sprzedałem stadko Hongi Sweden a w jej miejsce wpuściłem do 450 harem rdzawych dorosłych z mniejszego baniaka 2+4. Do tej pory żyły sobie zgodnie z saulosi ale trochę było im ciasno. Nie było żadnych starć ani strat wśród ryb do momentu przeprowadzki jeden z samców oszalał razem z samicą dominującą do tego stopnia ż w 3 dni prawie zakatowali drugiego samca, dziś go odłowiłem i jest w sanatorium :). Pytanie jak to się ma do spokojnej ponoć natury rdzawych i obejmowaniu małego rewiru przez samce gdy ten mój szaleje po całym baniaku i jest strasznie agresywny? Czy ktoś ma z powodzeniem 2 samce rdzawego w jednym baniaku?

Opublikowano

Nie jestem jeszcze super specjalistą w tematyce, ale z tego co czytałem to kolejność wpuszczania ryb do nowego zbiornika, szczególnie dorosłych osobników ma wpływ na ich zachowanie i temperament. Myślę, że doświadczeni Malawiści powiedzą Ci więcej konkretów.

Opublikowano

A jak długo to trwa, ja wpuszczałem najpierw saulosi a później Cynotipalię Harę i przez ponad tydzień goniła samce ale później nastąpił wyraźny podział rejonów i czasami dochodzi do strać ale bez "krwi".

Opublikowano

Witam. Ja w swojej wannie 240L razem z soulosi i spotami mam 4 rdzawe z czego 3 to samce. Mam je od założenia tj od roku. U mnie dwa samce dominujące podzieliły między siebie małe rewiry i prowadzą między sobą stałe walki, ale bez poważniejszych "ubytków" na zdrowiu. Ryby ogólnie spokojne lecz potrafią pokazać charakter, ale głównie w stosunku do swojego gatunku. Co mogę poradzić to chyba zostało ci obserwować zachowanie pary, wykurować drugiego samca spróbować jeszcze raz jak się nie podporządkuje to zostanie ci go oddać

lub wymienić na samicę. Pozdrawiam.