Skocz do zawartości

uwaga na zeolit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po kilku dniach! Okazuje się, że niestety to nie zeolit powoduje zmętnienie wody.Piszę niestety, bo myślałem, że po usunięciu zeolitu z filtra problem ustąpi. Tak się nie stało. Posatnowiłem zatem ponownie umieścić go w kuble. Z tego co udało mi się doczytać w międzyczasie to prawdopodobnie atak jakiś jednokomórkowców spowodowany wyjałowieniem filtrów w połączeniu z podmianą zbyt dużej ilości wody. Zatem wracam do śledzenia forum i uzbrajam się w cierpliwośc. W międzyczasie postanowiłem wybudować denitryfikator (zielona woda może być spowodowana zbyt dużym stężeniem azotanów) nawet są w tej materii postępy. Szukam keramzytu z gliny bez środków grzybobójczych w dobrej cenie. Mogą też być bioballe. Jakby ktoś posiadał jakieś dane - będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam!

Opublikowano

Keramzyt dostaniesz bez problemu w składach budowlanych typu Leroy Merlin, Castorama, Praktiker, prawdopodobnie nie bedzie z tym rowniez problemu w sklepach ogrodniczych - z tym, ze tam moze byc wyzsza cena.

Opublikowano

Witaj!

W zasadzie tak! Keramzyt to podgrzewana do 1200 stopni glina, która pod wpływem temperatury puchnie. Dzieje się to w potężnych piecach. Mniej więcej takich jak do wypalania cementu. Powstaje z tego granulat o różnej wielkości. Standardowo to wielkość rurki ceramiki. Ale są też mniejsze i większe. Problem w tym, że producenci robią też keramzyt z popiołów przemysłowych (tańszy i gorszy w sensie chodowli pysków). I ten się do denitryfikatora nie nadaje. Puszcza farbę. Aha! Nie może być też nasączany środkami grzybobójczymi. No ale to oczywiste! A nie zostało Ci z 15 litrów? :D

Opublikowano

Znalazłem keramzyt z gliny w bardzo dobrej cenie. Producent sprzedaje go w workach 5 i 60 litrowych. Worek 60l kosztuje 16,10 zł. Firma znajduje się w Mszczonowie.

• 3 lata później...
Opublikowano

zapach wody może się zmienić ale może być to nie związane z zeolitem. Jak wcześniej pachniała? Ryby zachowują się tak jak prze włożeniem zeolitu?

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie po dodaniu zeolitu zapach się zmieniał. Po kilku dniach wracał do normy. Podobnie działo się ze zmętnieniem wody. Przestrzegam przed używaniem starego, brudnego zeolitu (chodzi o zamulony i pozostawiony do wyschnięcia).

• 7 miesięcy temu...