Skocz do zawartości

uwaga na zeolit

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Z tego co wiem to co 3 miesiące zeolit się powinno wymieniać,ale może ktoś dokładniej będzie wiedział.

Zeolit i węgiel aktywny wymienia się dość często, gdyż zeolit tak jak węgiel jest adhezyjny. Z doświadczenia na tym filtrze mogę powiedzieć że wymiana co dwa miesiące to minimum. Te brunatno czerwone glony to te same co zielone z tym że te zaczynają wytwarzać pewną substancję( nie pamiętam jaką) i tym samym zmieniają kolor, jest to skutek filtracji zeolitem. Glon wytwarza antyoxydanty i przeciw utleniacze dlatego robi się ciemny ( przypomniałem sobie:-)) co bardzo ważne zeolit jako jedyny pochłania białko z wody co jest bardzo ważne

--

kiedy zeolit nalezy wyplukac i jak dokladnie

czy zeolit w filtrze trzeba co jakis czas zmieniac na nowy?

Zeolit można regenerować w prosty sposób. Do destylowanej lub przegotowanej wody wkładasz zeolit i przez chwilę gotujesz następnie odcedzasz i parę minut w piekarniku na najwyższą temperaturę aby pozbyć się z niego resztek wody. Wyprażony zeolit jest gotowy do ponownego użycia. w ten sposób można zrobić dwa, trzy razy potem wymiana na nowy gdyż białko wytrącone z wody w nim zostaje ponieważ nie można go wypłukać wodą. W mocnych filtrach takich jak np: fx5 można stosować bentonit, ma podobne własności lecz jest w nim dużo pyłu i może początkowo zamulić akwa. ( bentonit i zeolit czasami używa się do filtracji piwa lecz częściej krzemionkę koloidalną z której są bardzo dobre mikrofiltry)

• Dziękuję 1
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Za parę dni startuję z malawi, posiadam filtr jbl ,chciałem zapytać jakie wkłady proponujecie .

Standardowo z filtrem dostałem w dolnym kuble jakieś kulki i dodatkowo zeolit i węgiel,posiadam także cermikę oraz biorę pod uwagę grys koralowy. W akwarium będzie kilka wapieni .

Opublikowano

..nie wiem ile masz koszy bo nie znam tego filtra ale pozbądź się kulek, węgla i zeolitu a możesz dać jeden kosz Seachem Matrix a resztę zasyp grysem koralowym który jest bardzo tani ale będzie miał wpływ na właściwe pH (będzie buforem) . Jeżeli Seachem Matrix jest dla Ciebie zbyt drogi to na jego miejsce daj ceramikę którą masz a jak nie to cały kubeł zasyp grysem koralowym i też będzie bardzo dobrze!

Opublikowano

jest to filtr jbl 901e który posiada 4 kosze.Zalecono mi w górnym koszu pozostawić gąbki ,ale jeżeli dam prefiltr to może uzupełnić wszystkie kosze.Dlaczego nie dawać zeolitu.

Opublikowano

...bo zeolit w startującym akwarium pochłania inne związki właśnie potrzebne przy starcie. Co do gąbek w koszu to będą zbędne jeżeli będziesz miał osobny filtr mechaniczny ( wewnętrzny) .A jak będziesz miał wkłady zrobione tak jak pisałem to prefiltr jest jak najbardziej wskazany.

Opublikowano

Jeżeli "białe kulki" były na wyposażeniu filtra to jest to przyzwoita ceramika (JBL MICROMEC ) i możesz ją spokojnie zostawić. Gąbki w górnym koszu należy zostawić .

jbl_e901-2.jpg

Opublikowano

co fakt to fakt, na starcie też miałem zeolit w kuble i węgiel i chyba za późno go wywaliłem zamieniając na ceramikę i inne media, może od tego zaczęły mi ryby świrować patrz były mega płochliwe.

Opublikowano

Te kulki jbl spokojnie zostaw, ja mam je na samym dole do pełna tego kosza jak i następny zasypałem matrixem, w dwóch górnych zostawiłem gąbki. Po około 3 miesiącach od startu trzeci kosz od dołu zasypałem zeolitem z zestawu, po około tygodniu woda zrobiła się tak kryształowa jakiej nigdy u siebie nie widziałem. Po 2 miesiącach woda wciąż idealna, wszystkie wkłady nie tłumią przepływu filtr śmiga elegancko zeolit niedługo zastąpie następnym, mój filter to jbl e 1501.