Lunarii Opublikowano 31 Października 2012 #1 Opublikowano 31 Października 2012 Witam, Wielu z nas używa kamieni w akwarium jako dekoracji. Jak Waszym zdaniem powinno się przygotować kamienie przyniesione do domu. Czy trzeba je gotować, czy wystarczy wyczyścić. Może jakiś roztwór w wannie dla dezynfekcji można zastosować? Wszystko jest ok przy mniejszych zbiornikach, jednak gotowanie głazów po 50cm jest nieco kłopotliwe i zastanawiam się nad kompromisem.
zdrowy_zab Opublikowano 31 Października 2012 #2 Opublikowano 31 Października 2012 Ja mylem karcherem...gotowanie...imho nie ma sensu. No chyba, że kamienie leżaly w związkach chemicznych i inne takie.
Lunarii Opublikowano 31 Października 2012 Autor #3 Opublikowano 31 Października 2012 Kamienie pochodzą ze składu ogrodowego, więc chemia raczej odpada. Natomiast jakieś biologiczne problemy, wolałbym wygotować. Chyba, że może np odkazić w preparacie z solą i zielenią malachitową lub wystarczy gorąca woda w wannie:)
marek_z_81 Opublikowano 31 Października 2012 #4 Opublikowano 31 Października 2012 gorąca woda w wannie Ja tak robiłem. Szczoteczka i heja
Kriso Opublikowano 31 Października 2012 #5 Opublikowano 31 Października 2012 Ja również szczoteczka i jazda. Po jakimś czasie robiłem małą zmianę aranżacji nowe kamienie również tylko wyszorowałem i nie zauważyłem nic niepokojącego w akwa.
Rafal.K2 Opublikowano 31 Października 2012 #6 Opublikowano 31 Października 2012 Myłem karcherem i polewałem wrzątkiem tak dla pewności.
JarekS Opublikowano 31 Października 2012 #7 Opublikowano 31 Października 2012 Ja stosuję mycie karcherem z ciepłą woda (ok 50 C). Do mycia używam głowicy rotującej, daje o wie większą siłę strumienia i pozwala dokładniej oczyścić powierzchnię. Pozdrawiam, Jarek
pikul26 Opublikowano 1 Listopada 2012 #8 Opublikowano 1 Listopada 2012 Właśnie zakładam malawkę po dużej przerwie.Moje przygotowanie kamoli nie rózniło się od kolegów,wrzątek,gorąca woda gdzie niegdzie potrzebna była szczoteczka i nic więcej.Takie przygotowanie w zupełnosci wystarczy.Pozdrawiam.
tyshek Opublikowano 1 Listopada 2012 #9 Opublikowano 1 Listopada 2012 Dokładnie tak samo robiłem jak koledzy,wrzątek szczotka,trochę soli i jazda.
Maciek Opublikowano 1 Listopada 2012 #10 Opublikowano 1 Listopada 2012 u mnie też szczotka i wrzątek nic więcej nie trzeba. Kiedyś moczyłem w nadmanganianie potasu czyli w kaliku (proszek do przygotowania roztworu do kąpania dzieci, dąstępny w aptece)
Rekomendowane odpowiedzi