Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wielu z nas używa kamieni w akwarium jako dekoracji. Jak Waszym zdaniem powinno się przygotować kamienie przyniesione do domu. Czy trzeba je gotować, czy wystarczy wyczyścić. Może jakiś roztwór w wannie dla dezynfekcji można zastosować? Wszystko jest ok przy mniejszych zbiornikach, jednak gotowanie głazów po 50cm jest nieco kłopotliwe i zastanawiam się nad kompromisem.

Opublikowano

Kamienie pochodzą ze składu ogrodowego, więc chemia raczej odpada. Natomiast jakieś biologiczne problemy, wolałbym wygotować. Chyba, że może np odkazić w preparacie z solą i zielenią malachitową lub wystarczy gorąca woda w wannie:)

Opublikowano

Ja również szczoteczka i jazda. Po jakimś czasie robiłem małą zmianę aranżacji nowe kamienie również tylko wyszorowałem i nie zauważyłem nic niepokojącego w akwa.

Opublikowano

Ja stosuję mycie karcherem z ciepłą woda (ok 50 C). Do mycia używam głowicy rotującej, daje o wie większą siłę strumienia i pozwala dokładniej oczyścić powierzchnię.

Pozdrawiam, Jarek

Opublikowano

Właśnie zakładam malawkę po dużej przerwie.Moje przygotowanie kamoli nie rózniło się od kolegów,wrzątek,gorąca woda gdzie niegdzie potrzebna była szczoteczka i nic więcej.Takie przygotowanie w zupełnosci wystarczy.Pozdrawiam.

Opublikowano

u mnie też szczotka i wrzątek nic więcej nie trzeba. Kiedyś moczyłem w nadmanganianie potasu czyli w kaliku (proszek do przygotowania roztworu do kąpania dzieci, dąstępny w aptece)