Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Ponieważ jest to moje pierwsze podejście do Malawi (wcześniej kilka lat miałem Amerykę Płd) nie chciałbym popełnić błędu w doborze obsady.

Baniak 240l (120x40x50)

Planowana obsada:

1. Cynotilapia afra Coube 1 + 3

2. Metriaclima msobo magunga 1 + 5

3. Melanochromis cyaneorhabdos maingano 1 + 5

Proszę o opinie i uwagi.

Opublikowano

Fajna obsada.

Dobrze dobrana pod względem diety i temperamentu.

Ryb docelowo planujesz trochę dużo, będzie ciasno,ale to pewnie samo wyjdzie "w praniu".

Dążyłbym do: afra i maingano 1+3, msobo 1+4 ze względu na samiczki.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Moja rada na temat maingano:

wg moich kilku miesięcznych obserwacji wynika, że maingano lepiej się czuje w haremie 1+2/3. Dlaczego? Wydaje mi się, że jest to spowodowane agresywnością samic. Takie są moje obserwacje. Do tego samica również lubi posiadać swój kawałek terytorium. Maingano obejmuje szczeliny skalne jako rewir, dlatego, jeżeli nie zrobisz dużej ilości takich dekoracji np.: z łupków, to IMHO rybki będą słabo zadowolone. Moje dwie samice które mają schronienie w szczelinach są pięknie wybarwione i powiem szczerze, że osoba z zewnątrz nie poznałaby która z ryb to samiec, a które samice. Tylko jedna samica jest dużo jaśniejsza, gdyż dla niej miejsca w łupkach już brakło.

Także, moja rada jest taka, abyś zmniejszył docelowo harem maingano o dwie samice.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Moja rada na temat maingano:

wg moich kilku miesięcznych obserwacji wynika, że maingano lepiej się czuje w haremie 1+2/3. Dlaczego? Wydaje mi się, że jest to spowodowane agresywnością samic. Takie są moje obserwacje. Do tego samica również lubi posiadać swój kawałek terytorium. Maingano obejmuje szczeliny skalne jako rewir, dlatego, jeżeli nie zrobisz dużej ilości takich dekoracji np.: z łupków, to IMHO rybki będą słabo zadowolone. Moje dwie samice które mają schronienie w szczelinach są pięknie wybarwione i powiem szczerze, że osoba z zewnątrz nie poznałaby która z ryb to samiec, a które samice. Tylko jedna samica jest dużo jaśniejsza, gdyż dla niej miejsca w łupkach już brakło.

Także, moja rada jest taka, abyś zmniejszył docelowo harem maingano o dwie samice.

Jeżeli chodzi o ilość jaskiń, to powinno wystarczyć :), ale dostosuję się do Twoich (i fotowik'a) uwag i zmniejszę ilość Maingano do 1+3

Czy taka obsada po korekcie będzie ok?

2. Metriaclima msobo magunga 1 + 4

3. Melanochromis cyaneorhabdos maingano 1 + 3

Opublikowano

Super waszek ze podzieliles sie swoimi spostrzezeniami na temat maingano napewno masz racje Ale z moich obserwacji półtorarocznych moje wnioski są całkiem inne gdyż miałem w układzie 2+4 przez ten czas i nic specjalnego się nie działo Dopiero pod koniec pobytu u mnie w akwa został jeden samczyk z czterema samiczkami i z tego co wiem to dalej żyją w takim układzie z dobrym skutkiem Także o maingano to chyba można napisać kilka książek i każda będzie inna, taka to rybka

Obsada będzie OK

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeszcze jedna, ale dosyć istotna kwestia: czy wpuścić wszystkie ryby razem, czy też w jakiejś kolejności w odstępie kilku dni?

Dodam tylko, że moje akwarium dojrzewa i ryby wpuszczę dopiero po ustabilizowaniu parametrów wody (za ok. 3 tygodnie), chociaż każdy z Was ma takie samo odczucie jak ja. Gdy patrzy się na puste zalane akwarium, to aż nosi, aby wpuścić tam przyszłych gospodarzy. Ale tak jak powiedziałem, ryby wpuszczę po ustabilizowaniu parametrów wody...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Baniak dojrzał :) Czas na zakupy... Czy ktoś może polecić miejsca/osoby w Warszawie i okolicy, gdzie (od których) można kupić zdrowe ryby? Na temat Discusa czytałem ostatnio niezbyt pochlebne opinie.

Potrzebuję:

2. Metriaclima msobo magunga 1 + 4 (mają w Discusie)

3. Melanochromis cyaneorhabdos maingano 1 + 3 (mają w Discusie)

Z góry dziękuję za pomoc :)