Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuje mnie w jakiej ilości upopdobane przezemnie gatunki mogą być razem w akwa 200x50x50 (wymiary wewnętrzne szkiełka)

i czy wogóle?

copadichromis borleyi kadango (1+4)

placidochromis electra (1+3)

Sciaenochromis fryeri/ahli (czy można ich obu mieć czy tylko jeden gatunek) (1\2+4)

Alunona fire fish (1/2 samce)

nimbochromis venustus (1+2)

protomelas taeniolatus (1+3)

Aulonocara maylandi (1 samczyk)

łączna ilość ryb 25(w porywach do 28 )

Opublikowano

Stanowczo za dużo ryb.

Dla nonmbuny lepsze byłoby 200x60x60.

Przypuszczam, że ilość 25 wyliczyłeś biorąc po 20l na rybę. Nawet jednego samczyka Aulonocara maylandi dodałeś, żeby w pełni "wykorzystać akwarium".

Gatunki, które wymieniłeś to duże ryby, muszą mieć gdzie pływać, trzy gatunki byłyby w sam raz.

Np: fryeri 1+2, copadichromis lub protomelas 1+3(4), jakaś "żółta" aulonocara - może udało by się wielosamcowo.

Opublikowano

Z twojej obsady mam w swoim baniaku:

Borleya

protomelas tanielatus i jakis inny nie znam nazwy dokładnej

sciaenochromis fryeri

Aulonocara ff

Placka tylko ze pchenohilus tanzania młode jeszcze

Venustus

Myslę ze non mbuna fajne rybki,rosną duze a mi o to chodziło tez wiekszy baniak wieksze ryby,ale musisz sie zastanowic bo samice przewaznie szarobure są,Aulonki akurat fire fish samiec bardziej czerwony samica taka rózowawa no i ja ma akwa 720 troszkę wieksza powierzchnia dna

Na twoim miejscu dal bym borleya piękna rybka, venustusa w brew pozorom u mnie spokojny mam 1+3,Aulonke FF,ja dodałem cos żoltego z mbuna czyli yellow mniejszy rośnie,ale może byc

Opublikowano

Dokładnie jak pisze Nabe, z tego co Tojfel wymienił mam wszystkie (zamiast firefisha mamm redredy, zamiast protomelasa mam dimidiochromisa, a nimbo mam nie venustusy tylko livingstonii) i spokojnie sobie rosną w ilości obecnie około z grubsza about hmmm jakieś 40 ryb...

zanim urosną pewnie poredukuję sztuki z haremów czy samce beta, ale na razie jest ładnie i coraz bardziej kolorowo...

prawdą jest że lepsze dla nich będzie 720l... zamiast 500, szczególnie gdy dorosną i szczególnie tych większych, ale na dwa lata wystarczy...

fryeri z ahli bym nie mieszał - wyjdą nierasowe mieszańce, które niezależnie jak nazwiesz, czy tak czy tak to czyste nie będą...

firefishów też bym nie wkładał, bo to jednak produkcja "chińska" ;)

no i nie mieszałbym aulon...

poza tym jak reszta zacznie dorastać, to stwierdzisz podobnie jak ja, że aulony tam wyglądają nieładnie, są za małe i zbyt strachliwe żeby się w pełni wybarwić (mówimy o tych małych aulonach) i one najwcześniej wylecą...

ja właśnie niebawem wydaję swoje, bo jak przepływa koło nich samiec nibochromisa (3x dłuższy obecnie i 12x cięższy), to ze strachu wbijają się "po ogon w piasek"... muszę potem wstawać i je wydłubywać, żeby się nie podusiły :D :D :D :D :P

Opublikowano

dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami.

teraz tak akwa ma już 2 lata największy w nim jest borley 18cm.

venustusy maluszki bo rodziców sprzedałem. fire fish dorosłe pięknie wybarwione rybska i wcale nie są strachliwe. maylandi dobrze sobie radzi a co do ahli/freri zostanie jeden gatunek i skłaniam sie ku ahli. protomelaski ładnie dorastają samczyk zaczyna łapać kolorek. co do borleya jego kolor nie do końca mi się podoba aczkolwiek kształt płetw ciała i zachowanie jak najbardziej zadowalające. może ma odpowiedni kolor ale nie jestem specjalistą. chciał bym porównać u kogoś ale nikt tu nie ma. niegdyś popularna ryba a teraz wszyscy o niej zapomnieli albo po prostu ni chcą jej bo była zbyt popularna.

rodzice moich małych venustusów bardzo spokojni w akwa chociaż było na początki 2+3 i samiec alfa dosłownie zatłukł kolegę.

Opublikowano

Zob. zdjęcia Marsa w artykule o C. borleyi kadango, jest tam piękny dorosły samiec.W sumie mojemu też niczego nie brakuje, może wykombinuję jakąś fotę. Jeśli chciałbyś "coś podobnego" ale o bardziej intensywnych kolorach to może Protomelas taeniolatus "red empress" ?

Opublikowano

jest protomelasik ale młodziak dopiero się pokazują kolorki i to powoli.

borley ma 16-18cm ciężko mi na oko ocenić:P ogladałem już chyba milion filmów zdjęć jedne są ciemne bardzo, drugie mega czerwone z ciemna głową. mój kadango ma niebieska głowę(skrzela i pysk zaczyna się pokazywać taki elektryczny niebieski) pomarańczowy tuów niebieskawą płetwę grzbietową biało zakończoną po całej długości, płetwy na brzuchu też zakończone na biało.

tylko chodzi mi o to czy te kolory maja być takie jakby "wypłowiałe".

podoba mi sie mały placidochromis electra "deep watter" jest malutki ale jaki kolor mega electric blue no i tak samo ahli 5-6cm a on już pysk niebieski biała płetwa grzbietowa i reszta ciała przebłyski niebieskiego będzie dominator.