Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie witam wszystkich serdecznie. Od dobrego roku posiadam akwa 200l z Saulosi w sumie 14szt. Obecnie mój filtr to JBLe901 jako biolog + aqua-szut 750 z dużą gąbką jako mechanik. Ostatnio wpadł mi w ręce (w spadku;) ) eheim 2228 (nówka sztuka) + AQUAEL TURBO FILTER 2000. w sumie mam teraz 2 kubełki i 2 wewnętrzne filtry. I nie wiem czy nie lepiej przesiąść się na eheim, ale czy nie będzie robił mi "pralki" w 200l. A może wykorzystać dwa kubełki jeden jako mechanik drugi biolog. zawsze trochę więcej miejsca w akwa.

Poradźcie jak to najlepiej zestawić?:confused:

Opublikowano

Mozesz zrobic jak bedzie Tobie wygodniej Jak juz zdecydujesz sie na dwa kubly to jbl900 zostaw jako biolog a eheima jako mechanik

Osobiście jestem za biologiem i wewnętrznym jako mechanikiem z gąbka a ten aquael 2000 spokojnie sobie poradzi z kupkami na dnie ot taka moja rada

Opublikowano

Nie nie zrobi wiru posiadałem takowy w swojej 240 masz tez możliwość zmniejszenia przepływu A po za tym tak go można ustawić ze nic nie będzie Pisałem o tym dużo na forum a jak coś to na pewno pomożemy

Jbl spokojnie wystarczy tak jak i eheim Sprzedałbym jbl zostawił eheima na przyszłość będzie jak znalazł do większego akwa które na pewno będzie:-)

Opublikowano

Na pewno będzie większy baniak :) ale to za jakiś czas. a wiec sprawa wyjaśniona zostaje eheim i aquael 2000. Wiec jak ktoś jest zainteresowany to mam JBL e901 na sprzedanie :) ale to za jakiś tydzień bo dopiero odpaliłem eheim i chce aby razem chociaż z tydzień pochodziły.

hmmmm

zamontowałem aquael w rogu akwarium z dużą gąbką jest skręcony na minimum a dosłownie działa jak odkurzacz, wszystkie kupki z dna poderwał i teraz to jest niezły bałagan w akwa.

Meszek jak najlepiej ustawić wylot z tego filtra?? teraz ustawiony jest jakieś 3 centymetry pod powierzchnią wody z taką dyszą kierunkową ale robi straszną fale na tafli wody.

Opublikowano

Wylot z zewnętrznego ustaw na tafle wody żeby młóciła wodę do napowietrzania Filtr wewnętrzny ustaw tak aby gąbka była 3-4cm od ona czyli wylot filtra powinien być na 3/4 wysokości akwa Skieruj wylot wew wzdłuż ściany tylnej a wylot zew powinien znajdować się po przeciwnej stronie wew i kierowany powinien być na szybę przednia po skosie

Spróbuj powinno być ok

Opublikowano

Filtry ustawione,wszystko tak jak opisałeś, tylko że u mnie jest deszczownica i woda normalnie kryształ :) Bardzo dziękuje za pomoc.

:D Należy Ci się duże piwko :smile:

Opublikowano
Filtry ustawione,wszystko tak jak opisałeś, tylko że u mnie jest deszczownica i woda normalnie kryształ Bardzo dziękuje za pomoc. Należy Ci się duże piwko

Ok jak deszczownica spełnia swoje zadanie i natlenia i nie chlupie to super

Ciesze sie ze moglem pomoc

PS

Czekam na to pifffko:-)