Skocz do zawartości

Początek przygody z malawi 112l.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, wiem to mały baniak ale na większy na razie nie mam szans.

Na początek obsada.

Planuję pyszczaki saulosi.

Czy lepiej 1 samiec + 4/5 samic czy może 2 samce + 4 samice?

Co do oświetlenia to chciałbym dać Power Glo 20W przód i Aqua Glo 20W tył. Będzie ok?

Ile czasu świecić?

Chciałbym dać w bardzo małej ilości jakieś rośliny. Mozę nurzaniec gdzieś w rogu.

Będzie dobry przy takim oświetleniu?

Kamienie chcę ułożyć na styropianie lub piance pod panele? Czy to nie zmieni parametrów wody?

Podłoże to piasek 0,5 - 1,5 mm. Czy kolor ma znaczenie dla pyszczaków? Bo ja wolę raczej nieco ciemniejszy niż krystalicznie biały.

Ewentualnie piasek koralowy.

Co sądzicie o łupku drzewiastym?

Bo podoba mi się ten kamień.

Łupek biały też mi się podoba.

Można je ze sobą zmieszać, czy lepiej zastosować dekorację w jednym stylu?

Rozumiem, że skleic dekorację z tych kamieni silikonem akwarystycznym?

Czy filtr wewnętrzny AQUA SZUT TURBO 750 wystarczy?

Czy lepiej dać jakiś zewnętrzny kubełek, np: HW- 302 i wewnętrzny tylko z gąbką.

Jakie media filtracyjne użyć? Sama ceramika?

Jak rozmieścić filtry? Gdzie wlot, gdzie wylot? Po przeciwległych stronach, czy to bez znaczenia?

To chyba na razie tyle.

Sorki za tyle pytań, ale chcę na starcie popełnić jak najmniej błędów.a

Opublikowano
Co do oświetlenia to chciałbym dać Power Glo 20W przód i Aqua Glo 20W tył. Będzie ok?

....będzie OK. Ale osobiście proponuje tylko jedną i to Power Glo z przodu

-- dołączony post:

Podłoże to piasek 0,5 - 1,5 mm. Czy kolor ma znaczenie dla pyszczaków? Bo ja wolę raczej nieco ciemniejszy niż krystalicznie biały.

..kolor ma znaczenie tylko dla wizualnych Twoich doznań. Niektórzy twierdzą ,że przy białym ryby się stresują..ale tego nikt nie udowodnił. Wybierz taki aby Tobie się podobało.

-- dołączony post:

Co sądzicie o łupku drzewiastym?

Bo podoba mi się ten kamień.

...właściwie prawie każdy kamień może być. Zastanów się nad zwykłymi otoczkami albo serpentynitem. Mogą być też i łupki..Kwestia Twojego gustu. Wejdź w naszą galerię i tam może się zainspirujesz.

-- dołączony post:

Można je ze sobą zmieszać, czy lepiej zastosować dekorację w jednym stylu?

...wg mnie ładniej wyglądają jednorodne gatunkowo. Ale to tylko moja opinia.

-- dołączony post:

Czy filtr wewnętrzny AQUA SZUT TURBO 750 wystarczy?

...nie znam dobrze tego filtra ale proponuję do 112l filtr Aquela 1500-2000 . Można w nim rozbudować moduły jak Ci się podoba. Wtedy nie będzie Ci potrzebny zewnętrzny . Ten wystarczy jako biolog i mechanik w tym litrażu.

-- dołączony post:

Rozumiem, że skleic dekorację z tych kamieni silikonem akwarystycznym?

...nie będzie raczej takiej potrzeby o ile dobrze poustawiasz kamienie. Z łupkami różnie bywa.

-- dołączony post:

Kamienie chcę ułożyć na styropianie lub piance pod panele? Czy to nie zmieni parametrów wody?

...nie zmienią się parametry. Ale styropianu nie polecam. Moje pysie gryzły i pływały białe kulki. Wiem..nie każde gryzą. Ale lepiej dmuchać na zimne.Jak już to połóż piankę albo białe spienione PCV. Białe bo jak pysie się dokopią do dna to nie bardzo będzie to kontrastować. Nie będzie się rzucać w oczy.

-- dołączony post:

...i ostatnia moja rada:) U góry na pasku jest przycisk FAQ. Poczytaj tam... masz tam taką sporą kopalnie wiedzy.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Mam w kranie wodę miękką czy zastosowanie piasku i skał ustabilizuje tę wodę, że zrobi się odpowiednia?

Oczywiście przed wpuszczeniem ryb w czasie dojrzewania baniaka będę parametry monitorował testerem.

Co do filtra to ja mam wlasnie tego aquaela ale 500 wiec albo zamienie go na 1500 albo dokupię kubełek.

Jezeli daje się wiekszy filtr to jak ustawic przeplyw wody?

Jest na to jakas zasada, czy wylot dac zawsze na maxa?

Opublikowano
Mam w kranie wodę miękką czy zastosowanie piasku i skał ustabilizuje tę wodę, że zrobi się odpowiednia?

..pewnie masz na myśli pH?( zasadowość). Możesz dać piasek koralowy co już będzie buforem. Ja u siebie dodaję co podmiana zwykłą sodę kuchenną . Wielu z nas tak robi . Ale musisz najpierw zbadać kranówę na pH bo być może masz na tyle wysokie pH ,że nie będzie większych problemów aby osiągnąć poziom minimum 7.6 w zwyż.

Niektórzy koledzy nie stosują sody i są jej przeciwnikami:) Pewnie doradzą Tobie tutaj co innego:)

-- dołączony post:

Jezeli daje się wiekszy filtr to jak ustawic przeplyw wody?

...mając taki filtr o jakim teraz piszemy będziesz musiał dać go na pełną moc. Bo pamiętaj ,że gąbka i moduł ( nawet jeden ) spowolni Ci trochę przepływ. A filtr ten ma Ci też wymóc cyrkulacje wody. Ale to zawsze możesz się wspomóc małym falownikiem. Ale to wyjdzie w "praniu".

Opublikowano
Oczywiście przed wpuszczeniem ryb w czasie dojrzewania baniaka będę parametry monitorował testerem.

Jak już zamierzasz robić testy wody(bo nie wiem czy już masz i jakiej firmy) to zakup sobie testy kropelkowe JBL które są dokładniejsze w pomiarze niż np testy paskowe (te sobie odpuść bo zakłamują wyniki no i strata kasy).

Opublikowano

Czyli zbyt mocny strumień wody poprzez wyloty z filtrów nie ma negatywnego wpływu na ryby?

Co do testera to myslałem właśnie o JBL. Tylko wiedzę, że kropelkowe są na kazdy parametr osobno do kupienia i razem wychodzi to ponad 250 zl. Nie ma tanszej opcji?

Opublikowano

Widzę, że używasz Aquael Midikani 800.

Jak oceniasz ten filtr?

Czy w 112 litrach zda egzamin?

Warto w malawi użyć dedykowany do niego sterylizator Aquael UV-C?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Proszę zdjęcia pod pokrywą. Ja mam zrobioną ramkę z profilu do płyt kartonów gipsowych. Daję to możność przesuwania lamp jak się chcę . Na zdjęciu światło ustawione na 50%
    • Super opisane, wygląda na łatwe do zrobienia. @jaras można prosić o zdjęcie już zamocowanych do pokrywy?
    • Fajny prosty opis jak to ogarnąć, dzięki @jaras 👊 @Bartek_De Bartku może przydałoby się przypiąć ten poradnik w dziale DIY, żeby nie zaginął w przepastnych zasobach naszego forum? 
    • Kurczę, teraz wygląda to na banalnie proste... Nie wiem gdzie ja zabrnąłem w internecie, że wydawało mi się to skomplikowaną pracą elektryczną  Cena też w sumie minimalna. Chyba pomimo nowej lampy na modułach, w niedalekiej przyszłości zrobię sobie też takie dwie sztuki dla porównania  Dzięki @jaras za taki "łopatologiczny" schemat 🍻
    • Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.