patst20 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Witam Panowie i juz na wstępie pisze żebyście opisywali swoje Filtry Zewnętrzne jak się sprawują jakie mają wady zalety czy są ciche czy szczelne opisujcie czekam na opinie. Ja mam Tetra Tec Ex 1200 kupiłem używany jedyne co zrobiłem to wymieniłem uszczelkę bo to jest poważna wada tych filtrów ale po wymianie uszczelki działa bez zarzutu świetnie daje sobie radę z Filtracja. Drugi Filtr który posiadam to Jbl Cristal Profi E901 kupiłem go nowego jakieś 4 miesiące temu filtr świetny cichy mocny i bardzo dobrze skonstruowany pompa do odpowietrzania działa świetnie wprzeciwienstwie do np Tetry Tec w której pompka się zaciera i przestaje dobrze chodzić lub nie chodzi wcale.
pablojogi Opublikowano 23 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 mój to chińszczyzna HW 303B z lampą UV, 1400l/h, działa bezawaryjnie od 5 lat, nic nie wymieniałem do tej pory i nic mi nie ciekło spod uszczelki, staram się jak najrzadziej do niego zaglądać, lampę kiedyś włączałem ale stwierdziłem, że nic to nie daje także aktualnie śmiga bez niej:-), co do kultury pracy, jest słyszalny ale nie na tyle by było to przykre dla otoczenia:-) 1
patst20 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2016 mój to chińszczyzna HW 303B z lampą UV, 1400l/h, działa bezawaryjnie od 5 lat, nic nie wymieniałem do tej pory i nic mi nie ciekło spod uszczelki, staram się jak najrzadziej do niego zaglądać, lampę kiedyś włączałem ale stwierdziłem, że nic to nie daje także aktualnie śmiga bez niej:-), co do kultury pracy, jest słyszalny ale nie na tyle by było to przykre dla otoczenia:-) Nigdy Chinczyka nie miałem ale słyszałem ze to dobre filtry. 1
Bezprym Opublikowano 23 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ja używam HW 302A i jest bezgłośny. Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 23 Stycznia 2016 ...ja używam NCF 1500 z nowymi zaworami które szybko przeciekają. Starego typu zawory są OK. Pracuje cicho, jest wydajny i ma bardzo tani serwis ( ceny części są bardzo niskie i bez problemu dostępne) co jest też dużym plusem. Gdyby nie wada zaworów nowego typu to z czystym sumieniem bym go polecał. Z zaworami starego typu zawsze polecam:) 1
patst20 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #6 Opublikowano 23 Stycznia 2016 ...ja używam NCF 1500 z nowymi zaworami które szybko przeciekają. Starego typu zawory są OK. Pracuje cicho, jest wydajny i ma bardzo tani serwis ( ceny części są bardzo niskie i bez problemu dostępne) co jest też dużym plusem. Gdyby nie wada zaworów nowego typu to z czystym sumieniem bym go polecał. Z zaworami starego typu zawsze polecam:) Aqua Nova oferuje naprawdę dobre filtry oraz części do nich tak jak mówisz zawory nowego typu to ich największa wpadka.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2016 tak jak mówisz zawory nowego typu to ich największa wpadka. ...ja zawsze mam dwa na zapasie. Teraz zaglądam do kubełka raz na pół roku to mam trochę spokoju. Ale wyjściem jest też zmiana głowicy na głowice ze starymi zaworami tylko nie jestem pewny czy głowice pasują. Miałem kiedyś to sprawdzić ale jakoś mi umknęło a wystarczy tylko zadzwonić do Akwarystyczny.24:)
patst20 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #8 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Wydaje mi się ze pasuja bez problemu ale jak będziesz miał info to napisz.
suricade Opublikowano 24 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 24 Stycznia 2016 JBL e701 pracuje praktycznie bezgłośnie , bardzo łatwy w obsłudze małe zużycie energii. Niestety u mnie padła pompka do zasysania.
patst20 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor #10 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Ja przywiozlem dzisiaj dwa filtry jeden kompletny Fluval 304 i Elite Cristal Flo 40 do które brakuje weży.
Rekomendowane odpowiedzi