Ja bym zrezygnował jedynie z UV.
Zielony na minimum, a resztę ustawić żeby się podobało wizualnie. Czerwony i niebieski fajnie podkreślają ubarwienie ryb.
się nie będe rozpędzał. Odpisałem tylko Ponieważ temat dośc stary jest mało podpowiedzi co do oświetlenia. To moje pierwsze Malawi choć w akwarystyce siedzę ze 4 dekady, Ale jak napisałem wcześniej są sprzeczne informacje co do mocy świecenia. Zgodny jest tylko czas
Miałem 200L ale stwierdziłem że troche mały więc kupiłem nowy zbiornik 350L no i po przesiadce trochę parametry się posypały ale niewiele. Dołożyłem drugiego Eheima no i czekam aż biologia w nim ruszy. Dzisiaj sprawdziłem parametry wody i sa dobrę więc pewnie w piatek będę wpuszczał ryby, Co w planie? 3 gatunki po 10 ryb z każdego:
Pseudotropheus Acei Yellow Tail
Pseudotropheus Cynotilapia Afra Red Top
Pseudotropheus Daktari
Hej, raczej nikt Ci nie da jednego przepisu, ale jeśli chcesz żeby glony rosły to tradycyjnie niebieski (450nm) i czerwony (660nm) i potem przełamujesz to białym, żeby baniak dobrze wyglądał ale ryby się nie płoszyły.
BTW, jaką obsadę planujesz do tego zbiornika? Ciut goły.
Ona na pełnej mocy ma 230W to ryby w okularach przeciwsłonecznych będa pływać. Ma 6 kanałów, Czerwony, zielony , niebieski, biały, royal blue, i UV. Z kolorów raczej zrezygnuje, niebieski dam tylko dla nadania głębi koloru wody. Pytam ogólnie jak bardzo świecić bo niektózy piszą że lepiej jest jasno, bo w Malawi jest jasno inni że lepiej nie za jasno.