Skocz do zawartości

2x external filter pomoc w modyfikacji/usprawnieniu filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym przywitać się z wszystkimi na początku.

Chciałbym prosić o pomoc doświadczonych akwarystów posiadających biotop Malawi.

Na początku podam specyfikacje którą uważam za najważniejszą w uzyskaniu pomocy/porady.

Akwarium 240l

oświetlenie 2x54W (napisy się wypaliły ze świetlówek ale jedna około 10k lumenów a druga niebieskawa, plus oświetlenie niebieskie, nocne

2x150w grzałki

podwójna pompa napowietrzająca

1x zewnętrzny filtr 1550l/h ( fluval 405 z 3 miejscami na media gdzie mam w jednym bardzo gęstą około 1cm grubości gąbkę, a w dwóch pozostałych po jednym woreczku ceramiki.)

1x zewnętrzny filtr:1400l/h http://www.allpondsolutions.co.uk/aquarium-1/aquarium-filters/external-filters/aquarium-external-filter-1400-l-h.html taki jaki pod tym linkiem plus prefiltr. W filtrze, w każdym koszyku znajduje się 2x ceramika, 1x biobale, na dnie każdego koszyka gąbka.

1x wewnętrzny filtr AquaManta IFX 200 1000l/h działa jako mechanik ale jest bardzo duży.

I tutaj moje pytania:

Jak można wykorzystać pojemność filtracyjną wymienionych filtrów jak najlepiej. We fluvalu zostało mnóstwo miejsca. Parametry wody są bardzo dobre. Więc pomyślałem może, żeby wyjąć wewnętrzny filtr (będzie trochę więcej miejsca w akwarium) a zamienić fluvala na mechanik.

Prosiłbym o sugestie jak można "zaszaleć" i zmodyfikować/ulepszyć filtracje.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Chyba wypisałem wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to proszę piszcie to uzupełnię.

Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano
Chciałbym przywitać się z wszystkimi na początku.

Chciałbym prosić o pomoc doświadczonych akwarystów posiadających biotop Malawi.

Na początku podam specyfikacje którą uważam za najważniejszą w uzyskaniu pomocy/porady.

Akwarium 240l

oświetlenie 2x54W (napisy się wypaliły ze świetlówek ale jedna około 10k lumenów a druga niebieskawa, plus oświetlenie niebieskie, nocne

2x150w grzałki

podwójna pompa napowietrzająca

1x zewnętrzny filtr 1550l/h ( fluval 405 z 3 miejscami na media gdzie mam w jednym bardzo gęstą około 1cm grubości gąbkę, a w dwóch pozostałych po jednym woreczku ceramiki.)

1x zewnętrzny filtr:1400l/h http://www.allpondsolutions.co.uk/aquarium-1/aquarium-filters/external-filters/aquarium-external-filter-1400-l-h.html taki jaki pod tym linkiem plus prefiltr. W filtrze, w każdym koszyku znajduje się 2x ceramika, 1x biobale, na dnie każdego koszyka gąbka.

1x wewnętrzny filtr AquaManta IFX 200 1000l/h działa jako mechanik ale jest bardzo duży.

Obsada 16 pielęgnic. 9 yellowków + 7 cobalt blue + 3 glonojady których nazw nie pamiętam

I tutaj moje pytania:

Jak można wykorzystać pojemność filtracyjną wymienionych filtrów jak najlepiej. We fluvalu zostało mnóstwo miejsca. Parametry wody są bardzo dobre. Więc pomyślałem może, żeby wyjąć wewnętrzny filtr (będzie trochę więcej miejsca w akwarium) a zamienić fluvala na mechanik.

Prosiłbym o sugestie jak można "zaszaleć" i zmodyfikować/ulepszyć filtracje.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Chyba wypisałem wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to proszę piszcie to uzupełnię.

Pozdrawiam

Witam kolego. Z tego co napisałeś wnioskuję, że mieszkasz w uk i posiadasz baniak juwela z jego "wspaniałą" centralną belką oświetleniową, na niestandardowej długości świetlówki ;).

Tak czy inaczej, na Twoim miejscu wyciągnąłbym wszystkie gąbki z APS i zasypał koszyki ceramiką. Jeśli prefiltr na wlocie to gąbka to ok, jeśli to zewnętrzny prefiltr również z firmy APS to słyszałem, że potrafi się rozszczelnić (proponuję jego odłączenie). Z fluvala wyciągnąłbym ceramikę i 2 koszyki od dołu wypchałbym gąbkami (zostawiając oczywiście boczne gąbki), a do górnego koszyka wsadziłbym watolinę. To dość mocny filterek powinien sobie poradzić. Wewnętrzny filtr wywal, zajmuje tylko miejsce nie potrzebnie. Zapewne przy takiej konfiguracji zabraknie cyrkulacji w zbiorniku, jeśli taka sytuacja miałaby miejsce, proponuję dokupienie taniego cyrkulatora APS (w Polsce JVP).

Jedna grzałka 150W wystarczy (0.5W / L wody).

Pozdrawiam.

Opublikowano

witaj pemergency!

Tak mieszkam w UK ;) ale nie mam Juwela, tylko Aquatlantis i rzeczywiście belka centralna świetlówki 1047mm 54W.

to zewnętrzny prefiltr również z firmy APS to słyszałem, że potrafi się rozszczelnić (proponuję jego odłączenie)

Powiem szczerze, że używam tego zewnętrznego prefiltra od ponad roku i jak na razie spisuje się ok.

Tak czy inaczej, na Twoim miejscu wyciągnąłbym wszystkie gąbki z APS i zasypał koszyki ceramiką. Jeśli prefiltr na wlocie to gąbka to ok

2 koszyki wypełnione ceramiką, w każdym po około 1kg. W trzecim biobale. Ta niebieska gąbka jest tylko pod każdym medium, żeby ewentualne syfki wyłapywała.

Zapewne przy takiej konfiguracji zabraknie cyrkulacji w zbiorniku, jeśli taka sytuacja miałaby miejsce, proponuję dokupienie taniego cyrkulatora APS (w Polsce JVP).

Mówisz o tzw wave maker? jakiś konkretnej mocy? Bo generalnie nie chcę mieć pralki w baniaku ;)

Jedna grzałka 150W wystarczy (0.5W / L wody).

W takim razie, w następny weekend, podczas podmiany wody wywalę jedną grzałkę.

Gość pemergency
Opublikowano
witaj pemergency!

Tak mieszkam w UK ;) ale nie mam Juwela, tylko Aquatlantis i rzeczywiście belka centralna świetlówki 1047mm 54W.

Powiem szczerze, że używam tego zewnętrznego prefiltra od ponad roku i jak na razie spisuje się ok.

2 koszyki wypełnione ceramiką, w każdym po około 1kg. W trzecim biobale. Ta niebieska gąbka jest tylko pod każdym medium, żeby ewentualne syfki wyłapywała.

Mówisz o tzw wave maker? jakiś konkretnej mocy? Bo generalnie nie chcę mieć pralki w baniaku ;)

W takim razie, w następny weekend, podczas podmiany wody wywalę jedną grzałkę.

Szczerze mówiąc, nie wiem konkretnie jakiej mocy cyrkulatora potrzebujesz, nie znam ustawienia kamieni w Twoim zbiorniku. Ja w 240 używam cyrkulatora hydor koralia 4400l/h (odpowiednik APS-JVP 8000-10000l/h)

Te biobale są przereklamowane (kiedyś były bardzo modne), podobno najlepszy jest grys koralowy jako medium do filtra biologicznego (nie testowałem), a gąbki spod ceramiki przerzuć sobie do mechanika bo jak się zapchają będą nie potrzebnie tłumić przepływ.

A co do samego prefiltra, to jest temat gdzieś na forum... kolega zalał mieszkanie właśnie za sprawą tego ustrojstwa.

Jeśli chodzi o sam baniak, który posiadasz - przypuszczam, że o tym mowa

http://www.seapets.co.uk/products/aquarium-supplies/aquariums/aquatlantis-aquariums-wall-aquariums-nano-aquariums/aquatlantis-ambiance-120x40-aquarium-and-cabinet-light-wood.html

Wygląda jak Juwel Rio 240, nawet ten BioBox 2 filtr to taka kopia bioflow Juwela :rolleyes:

a może bioflow to kopia bioboxa :D

Tak czy inaczej, to praktycznie identyczne zbiorniki

Opublikowano

w załączniku wygląd akwarium... ale się zastanawiam czy jak nie wywalę tego filtra wew. który jest po prawej stronie, nie ułożę kamieni po prawej i po lewej stronie aby środek od przedniej do tylnej szyby zostawić pusty....

post-14884-14695717156897_thumb.jpg

Opublikowano
Ja w 240 używam cyrkulatora hydor koralia 4400l/h (odpowiednik APS-JVP 8000-10000l/h)

Nie pomyliłeś czegoś ? 8000 l/h to już przesada jak na 240l , pyszczaki to nie pstrągi ;).

Gość pemergency
Opublikowano
Nie pomyliłeś czegoś ? 8000 l/h to już przesada jak na 240l , pyszczaki to nie pstrągi ;).

Przyjacielu, napisałem koralia 4400 czyli 4400l/h, to odpowiednik kiepskiego chińskiego JVP o opisie 8000l/h (rzeczywisty jakieś 3500l/h, a może nawet nie) Już dobrze nie pamiętam ile to JVP miało, ale definitywnie poniżej 4000l/h. Wklejałem już chyba kiedyś na forum tabelkę z testów tej turbiny...