Skocz do zawartości

2x external filter pomoc w modyfikacji/usprawnieniu filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym przywitać się z wszystkimi na początku.

Chciałbym prosić o pomoc doświadczonych akwarystów posiadających biotop Malawi.

Na początku podam specyfikacje którą uważam za najważniejszą w uzyskaniu pomocy/porady.

Akwarium 240l

oświetlenie 2x54W (napisy się wypaliły ze świetlówek ale jedna około 10k lumenów a druga niebieskawa, plus oświetlenie niebieskie, nocne

2x150w grzałki

podwójna pompa napowietrzająca

1x zewnętrzny filtr 1550l/h ( fluval 405 z 3 miejscami na media gdzie mam w jednym bardzo gęstą około 1cm grubości gąbkę, a w dwóch pozostałych po jednym woreczku ceramiki.)

1x zewnętrzny filtr:1400l/h http://www.allpondsolutions.co.uk/aquarium-1/aquarium-filters/external-filters/aquarium-external-filter-1400-l-h.html taki jaki pod tym linkiem plus prefiltr. W filtrze, w każdym koszyku znajduje się 2x ceramika, 1x biobale, na dnie każdego koszyka gąbka.

1x wewnętrzny filtr AquaManta IFX 200 1000l/h działa jako mechanik ale jest bardzo duży.

I tutaj moje pytania:

Jak można wykorzystać pojemność filtracyjną wymienionych filtrów jak najlepiej. We fluvalu zostało mnóstwo miejsca. Parametry wody są bardzo dobre. Więc pomyślałem może, żeby wyjąć wewnętrzny filtr (będzie trochę więcej miejsca w akwarium) a zamienić fluvala na mechanik.

Prosiłbym o sugestie jak można "zaszaleć" i zmodyfikować/ulepszyć filtracje.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Chyba wypisałem wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to proszę piszcie to uzupełnię.

Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano
Chciałbym przywitać się z wszystkimi na początku.

Chciałbym prosić o pomoc doświadczonych akwarystów posiadających biotop Malawi.

Na początku podam specyfikacje którą uważam za najważniejszą w uzyskaniu pomocy/porady.

Akwarium 240l

oświetlenie 2x54W (napisy się wypaliły ze świetlówek ale jedna około 10k lumenów a druga niebieskawa, plus oświetlenie niebieskie, nocne

2x150w grzałki

podwójna pompa napowietrzająca

1x zewnętrzny filtr 1550l/h ( fluval 405 z 3 miejscami na media gdzie mam w jednym bardzo gęstą około 1cm grubości gąbkę, a w dwóch pozostałych po jednym woreczku ceramiki.)

1x zewnętrzny filtr:1400l/h http://www.allpondsolutions.co.uk/aquarium-1/aquarium-filters/external-filters/aquarium-external-filter-1400-l-h.html taki jaki pod tym linkiem plus prefiltr. W filtrze, w każdym koszyku znajduje się 2x ceramika, 1x biobale, na dnie każdego koszyka gąbka.

1x wewnętrzny filtr AquaManta IFX 200 1000l/h działa jako mechanik ale jest bardzo duży.

Obsada 16 pielęgnic. 9 yellowków + 7 cobalt blue + 3 glonojady których nazw nie pamiętam

I tutaj moje pytania:

Jak można wykorzystać pojemność filtracyjną wymienionych filtrów jak najlepiej. We fluvalu zostało mnóstwo miejsca. Parametry wody są bardzo dobre. Więc pomyślałem może, żeby wyjąć wewnętrzny filtr (będzie trochę więcej miejsca w akwarium) a zamienić fluvala na mechanik.

Prosiłbym o sugestie jak można "zaszaleć" i zmodyfikować/ulepszyć filtracje.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Chyba wypisałem wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to proszę piszcie to uzupełnię.

Pozdrawiam

Witam kolego. Z tego co napisałeś wnioskuję, że mieszkasz w uk i posiadasz baniak juwela z jego "wspaniałą" centralną belką oświetleniową, na niestandardowej długości świetlówki ;).

Tak czy inaczej, na Twoim miejscu wyciągnąłbym wszystkie gąbki z APS i zasypał koszyki ceramiką. Jeśli prefiltr na wlocie to gąbka to ok, jeśli to zewnętrzny prefiltr również z firmy APS to słyszałem, że potrafi się rozszczelnić (proponuję jego odłączenie). Z fluvala wyciągnąłbym ceramikę i 2 koszyki od dołu wypchałbym gąbkami (zostawiając oczywiście boczne gąbki), a do górnego koszyka wsadziłbym watolinę. To dość mocny filterek powinien sobie poradzić. Wewnętrzny filtr wywal, zajmuje tylko miejsce nie potrzebnie. Zapewne przy takiej konfiguracji zabraknie cyrkulacji w zbiorniku, jeśli taka sytuacja miałaby miejsce, proponuję dokupienie taniego cyrkulatora APS (w Polsce JVP).

Jedna grzałka 150W wystarczy (0.5W / L wody).

Pozdrawiam.

Opublikowano

witaj pemergency!

Tak mieszkam w UK ;) ale nie mam Juwela, tylko Aquatlantis i rzeczywiście belka centralna świetlówki 1047mm 54W.

to zewnętrzny prefiltr również z firmy APS to słyszałem, że potrafi się rozszczelnić (proponuję jego odłączenie)

Powiem szczerze, że używam tego zewnętrznego prefiltra od ponad roku i jak na razie spisuje się ok.

Tak czy inaczej, na Twoim miejscu wyciągnąłbym wszystkie gąbki z APS i zasypał koszyki ceramiką. Jeśli prefiltr na wlocie to gąbka to ok

2 koszyki wypełnione ceramiką, w każdym po około 1kg. W trzecim biobale. Ta niebieska gąbka jest tylko pod każdym medium, żeby ewentualne syfki wyłapywała.

Zapewne przy takiej konfiguracji zabraknie cyrkulacji w zbiorniku, jeśli taka sytuacja miałaby miejsce, proponuję dokupienie taniego cyrkulatora APS (w Polsce JVP).

Mówisz o tzw wave maker? jakiś konkretnej mocy? Bo generalnie nie chcę mieć pralki w baniaku ;)

Jedna grzałka 150W wystarczy (0.5W / L wody).

W takim razie, w następny weekend, podczas podmiany wody wywalę jedną grzałkę.

Gość pemergency
Opublikowano
witaj pemergency!

Tak mieszkam w UK ;) ale nie mam Juwela, tylko Aquatlantis i rzeczywiście belka centralna świetlówki 1047mm 54W.

Powiem szczerze, że używam tego zewnętrznego prefiltra od ponad roku i jak na razie spisuje się ok.

2 koszyki wypełnione ceramiką, w każdym po około 1kg. W trzecim biobale. Ta niebieska gąbka jest tylko pod każdym medium, żeby ewentualne syfki wyłapywała.

Mówisz o tzw wave maker? jakiś konkretnej mocy? Bo generalnie nie chcę mieć pralki w baniaku ;)

W takim razie, w następny weekend, podczas podmiany wody wywalę jedną grzałkę.

Szczerze mówiąc, nie wiem konkretnie jakiej mocy cyrkulatora potrzebujesz, nie znam ustawienia kamieni w Twoim zbiorniku. Ja w 240 używam cyrkulatora hydor koralia 4400l/h (odpowiednik APS-JVP 8000-10000l/h)

Te biobale są przereklamowane (kiedyś były bardzo modne), podobno najlepszy jest grys koralowy jako medium do filtra biologicznego (nie testowałem), a gąbki spod ceramiki przerzuć sobie do mechanika bo jak się zapchają będą nie potrzebnie tłumić przepływ.

A co do samego prefiltra, to jest temat gdzieś na forum... kolega zalał mieszkanie właśnie za sprawą tego ustrojstwa.

Jeśli chodzi o sam baniak, który posiadasz - przypuszczam, że o tym mowa

http://www.seapets.co.uk/products/aquarium-supplies/aquariums/aquatlantis-aquariums-wall-aquariums-nano-aquariums/aquatlantis-ambiance-120x40-aquarium-and-cabinet-light-wood.html

Wygląda jak Juwel Rio 240, nawet ten BioBox 2 filtr to taka kopia bioflow Juwela :rolleyes:

a może bioflow to kopia bioboxa :D

Tak czy inaczej, to praktycznie identyczne zbiorniki

Opublikowano

w załączniku wygląd akwarium... ale się zastanawiam czy jak nie wywalę tego filtra wew. który jest po prawej stronie, nie ułożę kamieni po prawej i po lewej stronie aby środek od przedniej do tylnej szyby zostawić pusty....

post-14884-14695717156897_thumb.jpg

Opublikowano
Ja w 240 używam cyrkulatora hydor koralia 4400l/h (odpowiednik APS-JVP 8000-10000l/h)

Nie pomyliłeś czegoś ? 8000 l/h to już przesada jak na 240l , pyszczaki to nie pstrągi ;).

Gość pemergency
Opublikowano
Nie pomyliłeś czegoś ? 8000 l/h to już przesada jak na 240l , pyszczaki to nie pstrągi ;).

Przyjacielu, napisałem koralia 4400 czyli 4400l/h, to odpowiednik kiepskiego chińskiego JVP o opisie 8000l/h (rzeczywisty jakieś 3500l/h, a może nawet nie) Już dobrze nie pamiętam ile to JVP miało, ale definitywnie poniżej 4000l/h. Wklejałem już chyba kiedyś na forum tabelkę z testów tej turbiny...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.