identyfikacja
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez RejRaj · Opublikowano
@poznerw poście napisałem, że mam już akwarium dlatego, że no akwarium skały już mam i filtr z grzałką I mam już przemyślaną całą obsadę. Mogłem już napisać, że mam to akwarium. Co do giętkozębów nie mam stu procent pewności jaki to gatunek ale jestem prawie pewien, że to synodontis njassae. Dostanę je od znajomego, który ma akwarium Tanganika I mówi, że te giętkozęby nie pasują mu do biotopu. A skoro tak to najprawdopodobniej są to synodontis njassae. Nawet jeśli to ten drugi z jeziora Tanganika to on też może żyć z pyszczakami. -
Przez pozner · Opublikowano
To zakładasz akwarium, czy już masz? W pierwszym poście napisałeś, że już masz, więc jak to jest? Druga sprawa, czy masz te autentyczne malawijskie Synodontisy, czy te z Tanganiki? Te malawijskie dostępne są tylko z odłowu z jeziora. Te z Tanganiki są rybami hodowlanymi. W związku z tym różnice mogą dotyczyć też zachowań. W kwestii malawijskich Giętkozębów (Synodontis njassae) nie wypowiem się, bo ich nie chowałem, więc nie wiem, jak przy nich jest z przeżywalnością młodych. Tu @tom77mógłby coś napisać. Miałem za to te z Tanganiki, petricole i polli. W ich przypadku nie było problemu z przeżywalnością narybku. Wszystko zależy oczywiście od stopnia zagruzowania. Ale jeśli ktoś chce odławiać samicę, to już jego sprawa. I tak po pewnym czasie pewnie mu się to znudzi😉 -
Poza tym jestem nowy. @hiluxracja źle dodałem mój post bo nie do tego tematu. Też przepraszam. Racja powinienem zacząć od tego. Tylko, że ja dopiero zakładam moje akwarium wiec nie mógłbym być na sto procent pewnym jak będzie wyglądać itp. Zresztą pewnie większość nowych też popełnia takie błędy. Na pewno gdy wy- starsi dołączyliście dawno temu to też popełnialiście pomyłki. POZDRAWIAM -
Przez hilux · Opublikowano
Myślę że w tej sytuacji racja jest gdzieś pośrodku - forum z definicji służy do wymiany myśli, więc teoretycznie nie ma takiego czegoś jak zbędny topic, który wnosi merytoryczną wiedzę. Z drugiej strony pierwszym postem na forum powinno być jakieś przywitanie, nie dawanie dość oczywistych rad. Typowa sytuacja w stylu "wpada nowy na imprezę". -
@Bartek_Deprzepraszam. Żeczywiście nie przeczytałem całego forum bo jest one za długie i nie wszystkie porady i w ogóle mnie interesują. Na przyszłość będę pamiętał. Ale gdy pisałem mój post kierowałem go do początkujących. Nie każdy o tym wie. Ja na przykład dowiedziałem się tego bardzo niedawno. Chciałem tylko napisać tym, którzy dołączyli niedawno i jeszcze o tym nie wiedzą. A może będzie to dobra wskazówka dla tych, którzy dołączą w przyszłości? -
Przez pozner · Opublikowano
Zgadza się. Takim podejściem sami strzelamy sobie w kolano. Skutecznie zniechęcamy do aktywności nie tylko @RejRaj , ale każdego, kto czyta takie uwagi. -
Przez darianus · Opublikowano
To forum dyskusyjne a nie encyklopedia. Zwracanie komuś uwagi za to że napisał coś, co już zostało kiedyś napisane jest wg mnie przegięciem... Takimi postawami nie zachęcimy do udzielania się na forum. biorąc pod uwagę, że starzy wyjadacze nie udzielają się prawie wcale... -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Darek, absolutnie nie. Ale ten temat to jak porada dla mechanika jak wymieniać olej, no litości. To forum funkcjonuje już ze 20 lat, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Uważasz, że powinniśmy zacząć pisać je na nowo? -
Przez darianus · Opublikowano
Bartek, trochę generalizujesz 😉 Forum powinno być dla malawistów o różnym stopniu zaawansowania. Tak, na forum już prawie wszystko zostało powiedziane, ale czy to oznacza że mamy je zamknąć? -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Kolego @RejRaj doceniamy chęć przekazania swojej wiedzy, ale to o czym piszesz to elementarz "malawisty" i zapewniam Cię, że wszyscy doskonale o tym wiemy. Zachęcam do głębszej lektury forum.
-
-
Tematy
-
Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi