Sir_Yaro Opublikowano 5 Listopada 2010 #1 Opublikowano 5 Listopada 2010 Na samcach Saulosi zauzylem cos dziwnego. NIe mam pojecia czym te czarne rzeczy sa. Samce zachowuja sie calkowicie normalnie jakby to bylo naturalne przebarwienie. Szczerze mowiac nie wiem czy w ogole nalezy z tym cos zrobic. Jak by nie bylo wiadomo o czym mowie to chodzi mi o te czarne planki/kropki z przodu na brzuchu i kolo pyska. A u tego nie wybarwionego samca (samicy?) jest taka sama czarna kropka wygladajaca jak plamka brudu kolo pletwy. Nie udalo mi sie jej wyraznie ustrzelic.. Sieje panike czy cos jest na rzeczy ?
mutra Opublikowano 6 Listopada 2010 #3 Opublikowano 6 Listopada 2010 Jestem daleki od zgodzenia się z wyjaśnieniem pochodzenia tych plam. IMO to bardziej plamy barwnika niż wybroczyny. Moje ryby mają takie kropki na płetwach po uszkodzeniach mechanicznych - zazwyczaj po pewnym czasie znikają, choć u jednego samca utrzymują się stale na płetwach.
Sir_Yaro Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor #4 Opublikowano 6 Listopada 2010 Najwazniejsze ze powszechna jest opinia ze to nie jest szkodliwe. No i ze to nie jest jakas choroba....
Rekomendowane odpowiedzi