Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeciez jest wszystko wyjasnione czarno na bialym.Zoltym kolorem jest zaznaczony wplyw do kubelka i jego wylot u gory, niebieskie to grzalka.Na zielono jest gabka lub jakikolwiek inny material filtracyjny.Pompa zasysa wode poprzez grile wyciete wczesniej i zabezpieczone przed rybami.Woda przechodzi przez mate filtracyjna i jest wyrzucana przez pompe w dwoch miejscach (outtake 1&2).

Nie trzeba znac jezykow zeby to zakumac :mrgreen:

Opublikowano

Och Brazil - nie każdy wie wszystko od razu.

Niektórzy nie rodzą się od razu akwarystami.

Opublikowano

Masz od gory bez problemowy dostep.

W zaleznosci od tego jak głedokie jest tło w danym miejscu masz od 0 do 25-30 cm miejsca.

Opcjonalnie nawlekasz to wszystko na zylke lub sznurek i jak trzeba to za jednym zamachem calosc wyciagasz...

Opublikowano

Specjalnie nie polecam Ci takiego rozwiązania. Mam moduły BTN i skonstruowałem sobie coś podobnego za dwoma największymi z nich, a są naprawdę duże i byłaby spora powierzchnia pod filtrację biologiczną, ale ... . Właśnie jest ale, serwisowanie tego to istna męka i bajzel. Zbiera tam się mnóstwo odchodów i trzeba to dość często czyścić, a spóbuj wyjąć mokrą pełną odchodów gąbkę z trudno dostępnego miejsca, tak żeby to wszystko nie spłynęło spowrotem do akwarium albo co gorsza na podłogę :mrgreen: W tej chwili mam tam wloty filtra zewnętrznego /bo ma 2 wloty/, na których końcach są tylko gąbki jako prefiltry i to rozwiązanie mi się sprawdza, bo nieczystości osiadają na gąbce, którą da się wyjąć bez bałaganu i na wewnętrznej powierzchni modułu skąd rureczką ładnie to można ściągnąć, robię to cotydzień przy podmianie. Także teoria i praktyka jak zwykle trochę się różnią.