Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze o pomoc jakie jeszcze dwa gatunki mógł bym trzymać z saulosi w tym baniaku i w jakich ilosciach ? thx

akwarium: 100x50x50:250L

podłoże: Gres Koralowiec

filtr: (Fluval 405) + (fan+3)

Opublikowano

Myślałeś chyba raczej jaki gatunek do saulosi a nie:

jakie jeszcze dwa gatunki mógł bym trzymać z saulosi w tym baniaku )

W takim baniaczku max. dwa gatunki.Najbardziej popularne to maingano które ładnie będzie kontrastowało z żółtymi samicami saulosi.

Opublikowano

Mam podobne akwa do Twojego i też kiedyś, gdy szukałem obsady napaliłem się na trzy gatunki - zostałem jednak przy dwóch. Kiedy ryby były małe, akwa wydawało się jakby trochę pustawe, ale teraz kiedy podrosły jest wsam raz, a nawet troche ciasnawo.

Moja rada - wpuśc dwa gatunki, na początek po 8-10 sztuk z każdego. Do Pseudotropheus Saulosi możesz dołożyć np.

1 Iodotropheus sprengerae (rdzawe),

2 Melanochromis cyaneorhabdos (maingano),

3 Labidochromis caeruleus (yellow) - chociaż to akurat średni pomysł bo ryba ta dorasta do dość sporych rozmiarów i jej żółty kolor będzie się pokrywał z kolorem samic Saulosi, więc w akwa będzie zdecydowanie za żółto..

U mnie natomiast od dobrego roku w niezmienionej obsadzie razem z Pseudotropheus Saulosi pływają muszlowce z Malawi - Pseudotropheus livingstonii (lanisticola). Jest to mniej oklepany zestaw niż wszystkie powyższe. Ryby te są łagodne, dorastają do około 8 cm, ubarwienie mają srebrzysto-szare z błękitnym lub szaro-oliwkowym połyskiem. Jeśli byłbyś zainteresowny znajdź w galerii foto samca dodane przez Marsa... bajka :)

Opublikowano

Zdecydowałem się na te dwa gatunki:

Pseudotropheus Saulosi 1x5

Melanochromis cyaneorhabdos 1x5

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Będzie ładnie, żółto-niebiesko :)

Zdecydowałem się na te dwa gatunki:

Pseudotropheus Saulosi 1x5

Melanochromis cyaneorhabdos 1x5

Po 5 sztuk z każdego gatunku?

Czy 1+ 5?

Jeśli na bank będziesz miał z każdego gatunku po 1 samcu i po 5 samic to ok, ale jeśli bierzesz młode ryby, to wpuść ich trochę więcej, później łatwiej dobrać haremy.

Opublikowano

Tak 1 samiec i 5 samic z każdego gatunku u mnie w sklepach sprzedają przeważnie podrosnięte pysie :)