Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem w trakcie zakładania Malawi mam mały problem, nie wiem jakie zamówić tło do baniaczka 150x50x63 (glossy firmy aqael)

Zakupiłem filtr zewnętrzny unimax 700. Z tego co wiem możliwość montażu jest na tylnej szybie. Jak zamontuje tło strukturalne nie będę miał możliwości zamontowania filtra.

Proszę o pomoc i radę jak ten problem rozwiązać.

Opublikowano (edytowane)

Mając takie rurki jak na zdjęciu możesz montować na tylnej szybie do całkowitej grubości ok 50mm. Czy szyba + tło mają większą grubość?

rurki.jpg

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Jeszcze tego nie wiem,dopiero w czwartek ma być to u mnie akwarium i filtr . Tła jeszcze nie zamawiałem bo nie wiedziałem czy będę mógł to zainstalować. Z tego co czytałem płaskie tła mają ok 30-35mm myślę że się zmieszcze w tych 50mm. Tła strukturalne mają ok 120-140mm tam będzie już problem z matazem chyba że masz jakiś pomysł? 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to kupić kolanka żeby pasowały na węże (wewnętrzne fi węża 16mm) i wpiąć je do węży zamiast tych oryginalnych rurek przelewowych. Po 2 kolanka na jeden wąż i połączyć je kawałkiem węża długości równej grubości szyby + tła. Zacisnąć na kolankach np trytytką i uszczelnić z zewnątrz. Całość powinna wytrzymać ciśnienie z filtra.

Edytowane przez mareckee
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za podpowiedź postaram się tak zrobić i zobaczymy jaki będzie efekt 

Edytowane przez Mariusz30