imak73 Opublikowano 1 Lutego 2017 #1 Opublikowano 1 Lutego 2017 Witam Mam wrażenie, że czegoś mi brakuje w moim szkiełku. Coraz częściej zastanawiam się nad zakupem korzenia, tylko jakiego, z jakiej odmiany drzewa (mangrowca , dąb grab....) Jest sporo tego w sprzedaży. Jaki wybrać , aby nie zmieniał parametrów wody lub zmieniał je pozytywnie. Jakieś sztuczne badziewia nie wchodzą w grę - jestem przeciwnikiem umieszczania plastiku itp.
jaras Opublikowano 1 Lutego 2017 #3 Opublikowano 1 Lutego 2017 Moim zdaniem gatunek korzeni przystosowanych do akwarystyki nie ma znaczenia. Wszystkie korzenie zawierają garbniki, które w małym stopniu zakwaszają wodę oraz mogą ją barwić mniej lub bardziej na słomkowy kolor. Weź taki jaki Ci się podoba. Należy pamiętać aby wygotować korzeń w solance a jak suchy to najpierw namoczyć kilka dni w wodzie aż opadnie przyciskając np. kamieniem. Miałem trochę doświadczenia z korzeniami ale w innym biotopie
led4grow Opublikowano 2 Lutego 2017 #4 Opublikowano 2 Lutego 2017 13 godzin temu, Perez666 napisał: Red moor wood Tylko one chyba średnio pasują- najczęściej używają ich w roślinniakach do drzewek bonsai. Bardziej naturalnym w wyglądzie i pasującym do skał według mnie jest właśnie mangrowiec, ale trochę może zakwaszać, choć wszystko zależy jakiego bydlaka wsadzisz to tych 1050l.?
yaro Opublikowano 2 Lutego 2017 #5 Opublikowano 2 Lutego 2017 kształty tego korzenia są różne, można i dobrać pasujący do malawi,
imak73 Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2017 Tak , wygląd mangrowca mi również bardziej odpowiada. A czy ktoś ma taki korzeń w malawi i jaki ma on wpływ na kolor i parametry wody?
marek_z_81 Opublikowano 2 Lutego 2017 #7 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zakwaszenie kranówy nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Walczyłem kiedyś ze zbijaniem ph w krewetkarium. Korzenie, szyszki, liście, wszystko było co możliwe, nawet kwas lałem. Woda jak herbata a ph po dobie i tak powyżej 7. Nasze kranówy mają za wysokie Kh. Krewetkarium wyprowadziłem na prostą dopiero gdy kupiłem filtr RO. Także pchałbym jakikolwiek Ci się podoba korzeń i nie martwiłbym się o parametry. No chyba, że Ci w kranie leci demi
led4grow Opublikowano 3 Lutego 2017 #9 Opublikowano 3 Lutego 2017 20 godzin temu, marek_z_81 napisał: Zakwaszenie kranówy nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Walczyłem kiedyś ze zbijaniem ph w krewetkarium. Korzenie, szyszki, liście, wszystko było co możliwe, nawet kwas lałem. Woda jak herbata a ph po dobie i tak powyżej 7. Nasze kranówy mają za wysokie Kh. Krewetkarium wyprowadziłem na prostą dopiero gdy kupiłem filtr RO. Także pchałbym jakikolwiek Ci się podoba korzeń i nie martwiłbym się o parametry. No chyba, że Ci w kranie leci demi Też kiedyś waliłem w roślinniaku torf, szyszki dwa korzenie i nic - ph jak zaczarowane, chyba 7,4 jak dobrze pamiętam
eljot Opublikowano 3 Lutego 2017 #10 Opublikowano 3 Lutego 2017 Dla Ph istotny jest bufor w postaci Kh, jeśli ten parametr jest wysoki to ciężko z obniżeniem Ph :).
Rekomendowane odpowiedzi