Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem od niedawna posiadaczem akwarium jak w temacie. Obecnie jestem na etapie kompletowania hydrauliki. Ale chyba jak każdy już wyobrażam sobie dojrzałe akwarium pełne kolorowych pysków :). Ponieważ mam małe 112 l akwa i trzymam tam pyszczaki Mbuna z takim zamysłem kupowałem baniak. Jednak pomiędzy kolejnymi zakupami, poczytałem trochę różnych for akwarystycznych i przekonałem się że non-Mbuna są równie atrakcyjne. Zakładając nowy zbiornik jak każdy chciałbym duuużo kolorowych rybek, jednak nie kosztem ich samopoczucia. Na tym forum wodziłem propozycję fajnego Malawi z różnymi gatunkami. Jakby miał ktoś chęci i doświadczenia proszę o podanie gatunków jakie według niego można by było wpuścić i po ile sztuk. Planuję zakupić młode osobniki 3-4 cm więc niektóre gatunki pewnie nie da się rozróżnić pod względem płci więc będzie pewnie konieczność zakupu większej ilości i ewentualnie jak dojrzeją odsprzedać. Jeśli chodzi o filtrację, myślę że sump ponad 200 l powinien wytrzymać nawet tzw. kontrolowane przerybienie.