thepeterback Opublikowano 12 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Panowie mam problem z błona bakteryjna. Przez 2 tygodnie tafla wody była czysta i nic sie na niej nie tworzyło. Teraz jest pokryta drobną piana. Ruch tafli wody jest bardzo duży i dodatkowo mam zastosowany skimer eheim który nie radzi sobie z zbieraniem syfu. Dodam że akwarium już dojrzało. Co może być przyczyna powstawania tej piany ?
egon44 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Widocznie masz źle ustawiony skimmer skoro nie spełnia swojej funkcji...
thepeterback Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor #3 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Skimer wciąga piane do środka i wypluwa drobne pęcherzyki powietrza.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 2 godziny temu, thepeterback napisał: Skimer wciąga piane do środka i wypluwa drobne pęcherzyki powietrza. ...daj na minimum a będzie OK.
thepeterback Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Tak własnie zrobiłem. Zobaczymy jaki bedzie efekt. Zastanawia mnie fakt co sie stało z wodą. Wczesniej nic na powierzchni wody nie było i nagle pojawiła sie piana. Czy jest to związane z dojrzaniem zbiornika ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 1 godzinę temu, thepeterback napisał: Czy jest to związane z dojrzaniem zbiornika ? ...tak .Ale powinno zniknąć. Sprawdź tylko czy skimer jest bez tej ruchomej części 3 cm poniżej lustra wody i na wszelki wypadek wyłącz i włącz obserwując czy się obniża ta część ruchoma. Mam taki sam i bardzo sobie chwalę.
Rekomendowane odpowiedzi