Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj (03.06) w południe wystartowałem moje akwarium. 3,5ml WA i 2 ampułki Prodibio Biodigest. W załączniku tabelka z pomiarami. Filtracja - kaseciak, pompa DCT4000, 2 litry MATRIX (w tym 1 litr z poprzedniego zbiornika, przeleżane 2 lata, ale nie pamiętam czy było płukane kranówą). Czekam spokojnie na rozwój sytuacji.

Start akwarium..doc

Opublikowano
2 litry MATRIX (w tym 1 litr z poprzedniego zbiornika, przeleżane 2 lata, ale nie pamiętam czy było płukane kranówą).

Michale zmierz po 24h i po 48h tylko NO2 jest szansa że te bakterie w starym Matrixie przetrwały i wystarczy je teraz wybudzić ze snu wtedy nie będzie to start a przeszczep biologii.

powodzenia

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dołączam dalszy ciąg pomiarów. Coś się chyba ruszyło, ale także zastanawia mnie spadek Kh. Bakterie chyba nie przeżyły w starym Matrixie, ale będą nowe ;) . Jeszcze jedna uwaga co do testu kropelkowego NO3 JBL - zamieniłem nie opacznie zakrętki i proszek mi zwilgotniał i boję się o wiarygodność tych wyników. To było poruszane już chyba z 2 miesiące temu na forum. Myślę o zakupie niestety nowego testu.

Start akwarium..doc

Opublikowano

Następna aktualizacja pomiarów. NO2 i NO3 stoi w miejscu. Spadek KH i GH o 1 stopień. NH4 na właściwym poziomie. Jak Waszym zdaniem nie ma co zamawiać jeszcze obsady na przyszły tydzień?

Start akwarium..doc

Opublikowano

Z obsadą to nie bądz raptus nic nie zamawiaj bo start baniaka masz zatrzymany.

Na razie wiemy że cały amoniak w ilości 1,5mg/l został przerobiony i wszystko siedzi teraz w NO2 czy rośnie czy spada to nie wiesz bo masz poza skalą pomiarową tyla tego:D

Niepokojące jest to że od 4 dni nie rośnie ci NO3 a to oznacza że stoi II etap czyli NO2->NO3.

I tak masz już wysokie NO3 pod 40ppm więc i tak czekałaby cię podmiana wody i to solidna.

Podmień 50% wody w baniaku ale przez ustrojstwo z węglem a potem wlej ampułkę Prodibio Biodigest

• Dziękuję 1
Opublikowano

Podmian wody zrobiona zgodnie Heniu z Twoimi zaleceniami i bakterie też dodane. W załączniku podaje ponownie zestawienie pomiarów. Co do zamawianie ryb to wyhamowałem i czekam pokornie jak to się wszystko wyklaruje.

Start akwarium..doc