Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stoje przed wyborem zbiornika marzen i nie wiem co wybrac czy brac float i czarny silikon czy z transparetnym. Czy baniak z przednia i bocznymy szybami opti. Roznica w cenie jest dość spora.

Akarium bedzie zabudowane tak ze beda widoczne 3 szyby.

Zabudowa akwarium w białym polysku.

Mam kilka pytan do was

Czy ma ktoś zdjęcia spoin szkła float z transparetnym silikonem?

Czy transparetny silikon z czasem nie zachodzi glonem tak aby tracil swoja transparetnosc i wyglądał nie estetycznie

Jestem otwarty na wasze propozycję.

Opublikowano

Jak zawsze w takich sytuacjach decyzja zależy od tego do czego akwarium potrzebujesz ;)

Jeżeli jesteś zainteresowany biologią zwierząt i akwarium jest dla Twoich obserwacji to wiedz, że szkło opti i transparentny silikon w żaden sposób nie polepszy Twoich wrażeń z oglądania życia w akwarium.

Jeżeli zaś masz dizajnerskie zapędy i nie wyobrażasz sobie, że coś w Twoim salonie do czegoś nie pasuje lub też chcesz zrobić wrażenie na odwiedzających Cię znajomych to jak najbardziej opti czy transparentny silikon będzie Ci potrzebny :)

Opublikowano
Czy baniak z przednia i bocznymy szybami opti. Roznica w cenie jest dość spora.

...powiem tak. W akwa z naszym biotopem nie zauważysz zdecydowanych różnic na korzyść OW. Gdyby to było roślinne akwa to bym Ci polecił bez mrugnięcia okiem. Chyba ,że w przyszłości zamierzasz zmienić zbiornik na jakiś roślinny wtedy tak. Ale jeżeli nie zamierzasz to szkoda po prostu pieniędzy.

Opublikowano

Również uważam, że silikon tylko czarny. Transparentny wygląda efektownie tylko "jakiś " czas. Później już tylko gorzej (mam na myśli właśnie te brzegi). Co do szyby; zastanawiam się dlaczego szyba opti ewentualnie przy roślinnym. W swoim akwarium front mam z opti. Moim zdaniem wygląda lepiej niż w poprzednim zbiorniku z szybami float. Ale oczywiście to moje subiektywne zdanie. Zwłaszcza, że kosztowało więc trzeba widzieć różnicę ;)

Opublikowano

Witam ,

Również twierdzę że czarny silikon ma swój urok , gdy zbiornik sklejony jest „ładnie” równe proste czarne spoiny .

Ale mam małe ale co to wzmocnień wzdłużnych , poprzecznych tu czarna spoina wizualne tworzy jak by „klatkę” .

Obecnie wstawiałem nową frontową szybę oraz wszystkie wzmocnienia .

Długo nie mogłem się zdecydować co do koloru spin w końcu wybrałem .

Front wstawiłem na czarnym a „stabilizatory” na bezbarwnym akwarium jakby się otwarło .

Zmieniłem nieco sposób rozmieszczenia wzmocnień , wzdłużne dałem przez całą dł zbiornika

łącząc z szybami bocznymi .

Wywaliłem dwa poprzeczne ze środka , poprzeczne mam zaraz przy szybach bocznych i jeden 15cm w

Środku zbiornika .

O wiele bardzie mi się podoba góra zbiornika na bezbarwnym , tym bardziej że zbiornik będzie bez korony z podwieszoną od sufitu lampą 160cm .

Opublikowano

szczep ja twoje pytanie odbieram jak pytanie czy lepsza brunetka czy blondynka:D

Jak będziesz miał syf w baniaku to nie ważne jaki silikon i nawet float będzie git - mniej będzie widać:rolleyes: .

Natomiast jeśli oczekujesz argumentów za i przeciw to polecę tylko tak.

Baniak grubaśny więc szyba zapewne 12 a może i 15mm a to wtedy widać wyrażnie różnicę jakby patrzeć przez Heinekena:D szczególnie jak masz dostęp jak i ja z obu boków baniaka i spojrzysz przez dwie szyby i 2,2 m wody. i czy roślinne czy Malawi kolorki jakby zielonkawe bez opti.

Jak nie będziesz usuwał humusu z DOC - wtedy brązowy kolorek wody więc daj float bo i tak wyjdzie jak butelka od EB:D

Jak ci się nie chce czyścić szyb z glonu to wtedy czarny silikon ale jak czyścisz szyby to i spoinę bezbarwnym silikonem przelecisz:D ( czyścik ma do tego takie półokrągłe wyprofilowanie ) a na pewno będziesz miał i poprzeczne spinki więc by nie było wielkich czarnych placków z góry to polecam jednak bezbarwny.

Więc jak to pytanie o brunetkę i blondynkę temat jest nierozwiązywalny a ostatecznie decyduje portfel i nasza pycha oraz chwilowa moda :D więc ja mam wszystkie trzy baniaki z front OW i silikon bezbarwny:D na boki z OW nie poszedłem bo dziwnie bardzo zdrożało z taką opcją, ale przez 1,5m wody i dwie boczne float widzę wyrażną różnice.

Nie martw się zaczynałem od szyby okiennej i ramki spawanej z kątownika oraz kitu szklarskiego czerwonego z minją ołowianą ( to tlenek ołowiu:D a rybom nie szkodził:D ) a ty doczekasz całego baniaka odlewanego z akrylu:D i problem sam się rozwiąże:D Teraz idz na maxa:D a co ?

Opublikowano

Co ma być to będzie.

Decyzja podjęte bedzie 220x60x70 przód i boki opti white klejone transparetnym silikonem.

Teraz tylko dokonczyć formalnosci z Przemkiem Akwarium Szczecin i uzbroic sie w cierpliwość na oczekiwanie za zbiornikiem i stelazem :-)