Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,potrzebuje pomocy w kwestii filtracji posiadam szkiełko 240l obecnie mam kubełek Midi kani 800 chyba wystarczy tylko wywalic z niego zeolit , wate i gąbkę i zasypać go całego ceramiką,pre filtr mam założony to na biologa wystarczy?

Drugi filt to wewnętrzny aquel turbo 1100 z korpusem czy on wystarczy?czy lepiej coś mocniejszego,a może drugi kubełek jako mechanik?

Kolejne pytanie czy cyrkulator ,falownik też muszę kupić(pewnie tak) jaki polecacie? Budżet w miarę ograniczony

Wszelkie sugestie i propozycję mile widziane:)

Opublikowano

Midi kani nie zasypuj całego. Wystarczy 1-2 l ceramiki. Jeżeli zrobisz testy wody w kranie to dowiesz się co trzeba będzie zaaplikować do filtra. Powinien wystarczyć jako biolog. Aqael 1100 po zdjęciu korpusu i założeniu gąbki sprawdzi się jako mechanik. Czy wystarczy zależy od obsady i aranżacji. Nie kupuj sprzętu na zapas . Sprawdź to co masz w razie kłopotów pytaj.

Opublikowano

Siemanko :)...

Mam taki sam filtr kubełkowy jak ty,tylko że w akwarium 200l(100x40x50) i jako biolog się sprawdza,mam w nim tylko jeden kosz złoża(grys koralowy)+gąbka+wata+prefiltr na zasysie,więc takie ułożenie złoży jak ja mam spokojnie tobie starczy na biologię,więcej ceramiki niż jeden kosz bym nie dawał,bo szkoda tamować w nim przepływ który i tak nie jest za duży...

Co do filtra wewnętrznego(mechanika) to powinno starczyć(ja mam 1000l/h ale wydaje mi się za słaby) więc proponowałbym zakupić coś mocniejszego z przepływem 1500-2000l/h...

No a cyrkulator to dobra sprawa,zmiatał by tobie wszystkie syfy z dna wprost do mechanika...Jeśli chcesz coś kupić z tanich,to polecam z JVP...

Opublikowano

Kubełek jako biolog powinien dać rade (zeolit wywal ,daj ceramikę ). Co do cyrkulatora to nie obowiązkowo aczkolwiek na pewno usprawni obieg wody.Do 240l polecam coś takiego

JVP-101 Pompa cyrkulacyjna 3000l/h __ K-ce (5232233313) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/52/32/23/33/5232233313@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@52/32/23/33@@AMEPARAM@@5232233313

Opublikowano
Dzięki za pomoc, to narazie zostaje przytym co mam, dołożę tylko cyrkulator

No i tak zrób,będzie słaba cyrkulacja to dokupisz sprzętu i tyle ;)