Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam leczyłem w swoim akwarium ospę przez tydzień wlewałem zieleń malachitową i podnosiłem temperaturę do ponad 30 stopni i objawy ustąpiły. Mam do was takie pytanie jak przywrócić akwarium do stanu pierwotnego??. Czy podmiana 50% wody w akwarium i dolanie bakterii nitryfikacyjnych pomoże bo podejrzewam, że lekarstwo wszystko wybiło.Pozdrawiam.

Opublikowano
Przede wszystkim zakup węgiel i włóż do kubełka. Potrzymaj go tam około tygodnia. Podmiana wody też jest wskazana ale nie taka duża a standardowa.

No właśnie nie chcę ingerować w kubełek a czy bez węgla się nie obejdzie?? A jak z bakteriami wlewać coś??

Opublikowano
Dlaczego nie chcesz ingerować w kubełek?? Generalnie nie ma takiej potrzeby aby wlewać bakterie. Najważniejsze jest aby oczyścić wodę poprzez węgiel

Czytałem, że po leczeniu trzeba uzupełnić bakterie bo lekarstwo wszystko wybiło i we filtrach nic nie ma. A w który koszyk wrzucić ten węgiel jak coś.

Opublikowano

Zawsze możesz wsypać węgiel do jakiegoś worka na media filtracyjne (albo do pończochy) i zawiesić gdzieś blisko wylotu wody z filtra (wew albo zew) - tak aby strumień wody przepływał przez ten węgiel :-)

Opublikowano

Zieleń malahitowa nei powinna ubić bakterii azotowych. Ale uwaga- są sygnały,że stosowanie ww. wpłýwa bardzo negatywnei na rozrodczość ryb.

Żeby mieć pewność co do stanu filtracji, sprawdź rutynowo NH4, NO2, NO3.