Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje zmianę aranżacji w moim akwarium i zastanawiam się gdzie w Krakowie bądź w okolicach (w stronę Wieliczki) mogę kupić jakieś tanie ładne kamienie nadające się do biotopu Malawi.

Szukałem w archiwum ale ostatni podobny post był z 2008r i nie jestem pewien czy to miejsce jest dalej dostępne.

Miałbym jeszcze prośbę, mógłby ktoś wymienić mi jakie kamienie nadają się do akwarium z p.saulosi i p.rdzawymi ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Każde kamienie które nie rozpuszczają w wodzie jakiś podejrzanych substancji i nie maja np. przebłysków metali NADAJĄ SIĘ do akwarium. Gatunek ryby nie ma tu nic do rzeczy. To wapienie i piaskowce (które wykopiesz w ogrodzie) mają tą fajną cechę,że podnoszą pH wody a na tym nam zależy. Jeśli te które znajdziesz nie podnoszą - to trudno. Nie dajmy się zwariować.

Opublikowano

Właśnie znalazłem ciekawą firmę niedaleko mnie która ma wiele kamieni w swojej ofercie..

O to link http://www.kamienkrakow.nazwa.pl/kamienogrodowy.html

Jest kilka kamieni, które przyciągnęły moją uwagę a mianowicie:

1. Filipino

2. Granito Blue

3. Green Spaghetti

4. Lava Black

5. Lava Red

6. Macaroni

7. Meteora !(bardzo ciekawy się wydaje)

8. Piaskowiec Decor

9. Red Quartz

10. Rose

11. Traventino rosso

Które z tych kamieni można umieścić w akwarium ? Jeśli ktoś zainteresuję się tym to proszę o wypisanie numerów a w sobotę pojadę i sprawdzę dostępność tych kamieni. (Jeśli byłby ktoś później nimi zainteresowany będę skory pomóc)

Opublikowano

Wprawdzie musiałbyś trochę zboczyć z kierunku na Wieliczkę, ale niezbyt bardzo więc może zerknij sobie na ten wątek:

http://forum.klub-malawi.pl/krakow-hurtownia-kamieniem-t18482.html

Mają stoisko na giełdzie zoologicznej przy ul. Balickiej we wtorki, a ich aktualna strona w sieci to:

http://www.kamienkrakow.nazwa.pl

W Opatkowicach w pobliżu stacji benzynowej Orlen (na wylocie z Krakowa w stronę Zakopanego) też jest skład kamienia (niestety nie mam do nich namiarów, a nazwy firmy nie pamiętam).

Ja wykopałem wapienie w swoim ogrodzie, więc przynajmniej tego nie musiałem szukać :-)

pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

nie sugeruj się wzornictwem kamieni lecz kształtami...

one i tak porosną glonami i wzory po prostu "znikną"

zapytaj czy mają serpentynit,otoczaki i nie kombinuj z granitami etc...szkoda kasy!!!

Opublikowano

Post Mortem, to właśnie ten sam gość co jest w podanym przez Ciebie poście.. Do nich mam niecałe 20km więc odwiedzę ich w sobotę. Może pozostanę przy Serpentynicie ? A z tamtych kamieni które wcześniej wymieniłem coś się nadaje ?

Chłodnica na kształt zwrócę szczególną uwagę ale chciałbym też wybrać kamień który najbardziej mi się spodoba z wcześniej wymienionych.. Jeśli któryś z tamtych 12stu nadaję się do akwarium to proszę podać jego/ich numery..