Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kotnik 25l i niewiem jaki filtr zamontować. Wewnętrzny czy zewnętrzny? Widziałem w sklepie akwarystycznym, filtr który jest napędzany mechanicznie, ale wodę zasysa przez dużą gąbkę. Macie jakieś pomysły. A i darujcie sobie teksty że 25l na kotnik to za mało, bo nie mam miejsca na większy zbiornik.

Opublikowano

Kaskadowy. Albo jakakolwiek głowica+gąbka. Dla wypuszczenia narybku przez samicę takie akwa wystarczy, ale praktyka pokazuje że do wychowania młodych już nie bardzo.Tak czy inaczej czeka cię częste sprzątanie,bo aby te przedszkole spełniało swoją rolę powinno być utrzymane we wzorowej czystości. Jeśli względy posiadanego miejsca są aż tak istotne to prawdopodobnie nie potrzebujesz wcale kotnika.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżę temat, ponieważ ja również mam problem z wyborem filtra do kotnika.

Początkowo kotnik miał mieć 37 litrów, ale zmieniłam zdanie i kupiłam akwarium 63 litry (60x30x35).

Akwarium nie ma pokrywy, zamiast tego jest belka oświetleniowa.

Kotnik ma być akwarium dekoracyjnym i chcę go postawić w sypialni.

Chcę do niego kupić filtr JBL i60/i80 i nie wiem, który lepszy.

Zastanawiam się również, czy jest potrzeba drugiego filtra jako biologa?

A jeśli tak, to czy może być kaskada wypchana po brzegi ceramiką?

Myślałam o kaskadzie Aquael FZN-1 lub HBL 501 by nie zabierać miejsca w kotniku.

Chętnie wysłucham waszych opinii.

Opublikowano

Charlotte

Polecam kaskadę FZN-2, jest cicha i w miarę wydajna :)

Możesz dać prefiltr, a kaskadę zasypać ceramiką plus wata na samej górze...

Opublikowano

Chciałam się zorientować, czy sam filtr mechaniczny-gąbkowy JBL CristalProfi i60 lub i80 w tym kotniku mi wystarczy.

A jeśli potrzebna jest jeszcze biologia to w grę wchodzą tylko te dwie kaskady, które wymieniłam, ponieważ są w miarę małe. Kaskada wisiałaby z na boku akwarium gdzie mam tylko 10cm wolnej przestrzeni, gdyż akwarium mieści się we wnęce.