Skocz do zawartości

moje pierwsze Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

moje pierwsze Malawi, zbiornik 240L (dł. 120 cm ), filtr Tetra EX 700, obsada

8 x Bleu Cobalt Zebra

2 x Yellow

2 x Wysmukły

2 x Maingano

4 x ????

4 x glonojad

kilka wapieni filipiński, kilka skał koralowca, tło strukturalne

za wszystkie opinie serdeczne dziękuje

pozdrawiam

post-12728-1469571337206_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj

Troszkę masz za dużo gatunków jak na 240l Na Twoim miejscu zostawił bym cobalty i maingano w obsadzie 1+3/4 a reszta do no właśnie do usunięcia

Wystroj powinien sie podobać tylko i wyłącznie Tobie a jak tak jest to tak trzymaj Do tego zbiornika dołożyłbym jeszcze filtr wewnętrzny coś o mocy 2000l/h masz dużo skal i będą zalegały nieczystości

Opublikowano

Moje akwa jest raptem o 15L mniejsze - 100x45x50 i mój filtr wewnętrzny 1600l/h jest za mocny. Robiła się straszna pralka dopóki nie wymieniłem standardowej gąbki na mocno upchaną watę. Teraz jest raczej ok. Więc boję się że na te 240l filtr o mocy 2000l/h może być zbyt mocny.

Opublikowano

Dobrze ze poruszyłeś ta kwestie Majac akwa 120cm czyli standardowa 240l był w nim at203 jak wszyscy wiedza o przepływie 2000l/h i nic nie zauważyłem żeby robił jakiś wir Zadawałem sobie pytanie dlaczego właśnie tak jest ze u jednych jest a u drugich nie

Może zależy to ze wir jest bo

- ustawienia i zbyt mala ilości kamieni

- złego ustawienia samego filtra np przy samej powierzchni

-

A inni nie maja tzw wirówki ponieważ

- filtr jest odpowiednio ustawiony

- ustawienie kamieni i ilość jest odpowiednia

-odpowiednia gąbka

-

Z tego co można przeczytać u nas na forum to większość koleżanek i kolegów właśnie takie filierki o takiej mocy zakupuje i jest ok Owszem zdążają się takie przypadki choć nie często ze 2000l/h jest za duży

I to samo ma sie do mniejszych akwa czyli 100cm i filtrze 1500l/h

Opublikowano

Tak może masz rację ale ja świadomie ustawiłem filtr wysoko ponieważ chciałem żeby woda wypływająca z filtra wprowadzała taflę wody w ruch i w ten sposób następowało napowietrzanie. Jest to moje przemyślane (świadome) działanie gdyż nie chcę używać brzęczka tudzież innych wynalazków.

Poza tym wydaje mi się że jest to dobre rozwiązanie (może się mylę , nie wiem) ponieważ główny , najmocniejszy strumień wody płynie w górnych partiach zbiornika a jak wiadomo pyski korzystają raczej z partii dolnych i środkowych.

Jeżeli moje rozumowanie nie jest słuszne to bardzo podziękuje za wyjaśnienia tematu.

Opublikowano

Widzisz i dlatego masz wir jak to nazwales a sprobuj dac wylot filtra zwewnetrznego na tafle wody i niech to napowietrza wode w akwa, moze warto sprobowac A co sprzata zaleglosci na dnie?? Jezeli dasz filtr wew na srodku akwa skierowany lekko w dol wzdloz szyby tylnej to on powinien posprzatac dno a zew po przeciwnej stronie wew skierowany po skosie na szybę przednia Taki układ filtrów da ruch wody i w górnych i dolnych partiach wody Posprząta dno napowietrzy wodę i nawet natleni Jak spróbujesz to podziel sie uwagami

Opublikowano
Widzisz i dlatego masz wir jak to nazwales a sprobuj dac wylot filtra zwewnetrznego na tafle wody i niech to napowietrza wode w akwa, moze warto sprobowac A co sprzata zaleglosci na dnie?? Jezeli dasz filtr wew na srodku akwa skierowany lekko w dol wzdloz szyby tylnej to on powinien posprzatac dno a zew po przeciwnej stronie wew skierowany po skosie na szybę przednia Taki układ filtrów da ruch wody i w górnych i dolnych partiach wody Posprząta dno napowietrzy wodę i nawet natleni Jak spróbujesz to podziel sie uwagami

Wylot filtra zew. mam skierowany na taflę wody , zaległości na dnie sprząta dodatkowo ten filtr wew. o którym piszemy. Filtr wew. i rurkę zasysającą filtra zew. mam po tej samej stronie , sugerujesz żeby były po przeciwnych stronach akwarium po przekątnej i obniżyć położenie wewnętrznego ?

Opublikowano

witam,

czy na tą pompę AT 203 należy nałożyc gąbkę filtracyjną czy można używac bez? jeśli bez to jakie zadanie ma do spełnienia, tylko wprawic w "wir" wodę po to by filtr zewnętrzny wyłapał nieczystości? czy zamiast AT filtr Aquale Fan2 mógłby byc?

temat drugi: odnoszę wrażenie, że woda nie jest super klarowna, patrząc z boku akwa woda ma lekko zielenkowaty odcień, czy to wina filtra, kamieni, ryb.

maże jakiś środek kalarujący polecicie.

z góry dziękuje

pozdrawiam

Marcin