Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W styczniu miałem problem ze zła obsadą w 112l. Zmienilem na 8 rdzawych. W 1 miesiącu jedna padła zostało 7. Kilka tygodni temu 1 z samców obiol kontrole nad zbiornikiem kilka dni temu zatukł najsłabsza rybę. Teraz jest 6 w tym 2 samce.

Wygląda to tak że rybki nie mają nawet 6cm. Jeden samien stoi na środku i goni inne ryby. Drugi samczyk cały czas siedzi na tle wew. za ścianą bombelków i jak wychyli się to odrazu musi uciekać. 3 samiczki stoją w drugim końcie i to samo przeżywają. A samiczka z ikrą ucieka po całym akwa.

Kazaliście zmienic obsade zmieniłem. Tacyśc ie byli mądrzy to mi teraz poradźcie. Zaraz pewnie napiszecie - To minie. Nie nie minie. Powiedzcie co mam teraz zrobnić

Opublikowano

Po pierwsze 112 z kilkoma samcami sama niesie za soba konsekwencje. Niestety tak to jest już z pysiami. Masz dominującego samca i tak już bedzie że przegania on konkurencje. Harem składa się z jednego samca i kilku samic a u ciebie z tego co piszesz było kila samców. Nic tutaj nie zmienisz w ich zachowaniach. pewnie zakupiłes stadko celem dobrania składu ale jak już widziałes większą ilość samców należało to zredukować.

Opublikowano

jedynym sposobem jest wylowienie agresora do innego akwarium poczekac tydzien aby ryby troszke podrosly i sie wykurowaly i znowu moze wpuscic agresora i obserwuj jezeli to nie pomoze i sytuacja bedzie sie powtarzac to musisz niestety oddac napasliwego samca

Opublikowano

Widze że nawet pan matematyki nie zna. 2 to więcej niż 4? No wie pan ...

Widac że terz nic nie wiecie o malawi. Mój brzat ma 7 ryb - 3 yellow i 4 calvusy- w 75l. I jest spokuj. może dodam 2 yellow dorose i bedzie spoko a dominat poleci. Oddam i już. pomieszam 2 gatunki i morze bedzie good.

A pan który sie na matmie nie zna niech sie nie odzywa.

Opublikowano

Widac że terz nic nie wiecie o malawi. Mój brzat ma 7 ryb - 3 yellow i 4 calvusy- w 75l. I jest spokuj. może dodam 2 yellow dorose i bedzie spoko a dominat poleci. Oddam i już. pomieszam 2 gatunki i morze bedzie good.

Gdzie padła liczba 4??? I jeśli masz zamiar robić po swojemu to nie zadawaj pytań i to jak piszesz aż razi w oczy. Zamiast za Malawi proponował bym zacząć od edukacji.

Gratulację dla Twojego brata. Zamknij go w szafie i zobaczymy jakie bedzie jego samopoczucie.

Opublikowano

Micha1994co ty się jeszcze awanturujesz dostałeś rade od bidzi, zredukować to znaczy zredukować, po pierwsze nikt Ci tutaj niczego nie karze, po drugie kogo interesuje co trzyma twój brat, a po trzecie zwracaj uwagę na ortografie :?

Opublikowano

Michał napchaj tam 40 ryb i na 99% będzie spokój... A tak na serio, to nikt nie jest wstanie określić zachowania pojedyńczych pyszczaków... Co do trzymania większej ilości samców w akwarium 112l to w twoim wypadku to się nie sprawdziło i MUSISZ zostać przy jednym samców i 5-6 samiczkach

Opublikowano

Niestety chlopaki maja racje, masz tak male akwarium, ze nie ma tam mozliwosci pozwolenia sobie na jakiekolwiek manewry z iloscia i rodzajem obsady. Skoro masz az tak agresywnego samca - oddaj go, zostaw sobie jednego samca, dorzuc troche kryjowek.

Pyszczaki to nie sa gupiki, czy inne ryby "towarzyskie" - to ryby z silnym charakterem i nic tego nie zmieni.

A co do Twojego brata - jesli wrzuci ryby do jeszcze mniejszego akwarium - tak, zeby nie mogly plywac, to tez bedzie spokoj, ale czy na pewno o to w tym chodzi?

Opublikowano

I w ogle nic nei bedzie !!

:D Dobre, nie no fajnie zbulwersowany 12latek sieje strach wsrod forumowiczow...

W 112 litrach harem 1+3 max 1+4 nic wiecej.. Do tego DOBRZE ustawiony(kamloty itp) zbiornik z odpowiednia iloscia kryjowek i powinno sie poprawic...Powinno to neoi znaczy, ze Twoj samiec nie wybije jeszcze kilku ryb ^_-

Tyle ,ze ja sie nie znam, wiec lepiej zapytaj brata...