Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, składam swoje pierwsze akwarium, w zwiazku z tym mam kilka pytan.

1. Mam kubeł Tetry ex700 pod szafka na ktorej stoi akwa. Weze nie lamia sie w 90 stopniach, tylko ok 45 (sa lekko splaszczone) - Czy moze tak to pozostac czy lepiej cos wykombinowac?

2. Posiadam tez sterylizator UV400 tetry - generalnie (wg instrukcji) nalezy go zamontowac pionowo, jednak uklad wezy wewnatrz szafki nie pozwala mi go zamontowc w ten sposob. Czy mozna zamontowac go pionowo tyle ze do gory nogami?

3. Akwarium 80x40x45 - pokrywa mpaquarien 2x 60cm swietlowki. Pytanie: jakie? Spotkalem sie z opinia Philipsy Aquarelle sa znosne, moze jest cos jeszcze godnego polecenia?

Pozdrawiam i licze na pomoc ;)

Opublikowano

Witam, zbyt duże zagięcie węży może spowodować zmniejszenie przepływu wody! Nie polecam. Też mam tetrę 700 ale w tylnej ściance szafki na której stoi akwarium wywierciłem otwory nieco większe niż średnica węży.Po przełożeniu przez nie węża zagięcie jest prawie minimalne.Jego długość mam tak wyregulowaną że w linii prostej biegnie od deszczownicy/wlotu filtra po tylnej ściance akwarium przez otwory w szafce gdzie nadmiar jest zwinięty w łagodne koło i do zaworów na filtrze.O sterylizatorze nie wiem bo nie stosowałem go nigdy choć myślę że zamontowanie go w odwrotnej pozycji nie spowoduje szkód. Świetlówki philipsa nie są złe u mnie się sprawdzają bezawaryjne o świetle dziennym. Mam akwa 200l. pokrywa light glo hagen.