Jump to content

Jak zniechęcić ryby do tarła?

raffmal60

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym zapytać czy jest jakiś sposób na zniechęcenie ryb do tarła?

Obecnie z 8 samic saulosi 6 inkubuje ikrę i robią to regularnie co około dwa tygodnie tzn. najpierw tarło,wypuszczenie młodych i po dwóch tygodniach powtórka znowu inkubacja...

Pytam dlatego,że część rybek ocalała a nie mam za bardzo miejsca żeby je wszystkie zostawić.

Inkubujących samic już nawet nie odławiam bo nie będę miał co zrobić z narybkiem.

Obecnie mam 4 wybarwione samce saulosi jednak samice podchodzą do tarła tylko z jednym(największym z stada)

Akwarium o wymiarach 120x60cm

Posiadam jeszcze samca i dwie samice reda i jeśli chodzi o tarło to jest podobnie jak u saulosi.

Próbowałem obniżyć temperaturę do 24-25 stopni ale nic to nie dało...

Przed chwilą właśnie kolejna samica zebrała ikrę do pyszczka.

Proszę o jakieś podpowiedzi

Pozdrawiam

Tak mam dość sporo wapienia z licznymi dziurami.

Kiedyś nawet przyłapałem jedną samicę jak się kręciła po całym akwarium koło kamieni po czym zaczęła wypuszczać młode do dziurek w wapieniu.

Większość rybek zostaje zjedzona i tak ale części z nich udaje się przeżyć.

• 3 months later...

Zaobserwowałem pewną prawidłowość.W akwariach z bardzo stabilnymi warunkami do tarła dochodzi rzadziej, tj. może inaczej: łatwo ryby sprowokować do tarła zmianą parametrów, np. duża podmiana wody. Ale to już inna sprawa. Jedyna sensowna rada to nie odławianie samic i taka ilość kryjówek żeby młode miały jak najmniejsze szanse schowania się.

Zaobserwowałem pewną prawidłowość.W akwariach z bardzo stabilnymi warunkami do tarła dochodzi rzadziej, tj. może inaczej: łatwo ryby sprowokować do tarła zmianą parametrów, np. duża podmiana wody. Ale to już inna sprawa.

Też to zaobserwowałem, co więcej - im parametry są lepsze (najbardziej chodzi mi tu o NO3) tym ryby są bardziej opieszałe.

Pamiętam jak walczyłem z NO3 i był on na poziomie 50mg/l to wszystkie samice prawie cały czas mordy wypchane, teraz przy idealnych wręcz układach płciowych i NO3 na poziomie <10mg/l jakoś raz na jakiś czas któraś tam nosi ale szału nie ma.

W sumie mi to odpowiada, ale z drugiej strony jedna by mogła nosić bo wszystkim opowiadam ze ikra w pysku i małe rybki wypluwa, a jak przyjdzie pokazać co i jak to muszę zdjęcia z internetu pokazywać.