Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

zainspirowały mnie te piękne i urocze rybki, chciałem się dowiedzieć o nich coś więcej ale niestety w necie jest niezbyt dużo informacji na ich temat.

Proszę zatem Was drodzy forumowicze o bliższe przedstawienie w/w ryb tzn. czy są to ryby agresywne do jakich rozmiarów dorastają itd.

dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Nigdy nie słyszałem o odmianie Red u M. Johanni (no chyba że chodzi o bastarda z red-redem ;) ) Wydaje mi się, że mylisz ze sobą dwa gatunki ryb tzn. Melanochromis Johanni i Maylandia estherae red-red.

O obu gatunkach możesz poczytać dość sporo w necie. Pierwszy to chyba najbardziej agresywny gatunek mbuna, bardzo trudny w hodowli (nie polacam). Drugi jest średnio agresywny, bardzo popularny i również nie łatwy w hodowli. Dla obu minimalna długość szkiełka to 150 cm, więc jeżeli masz odpowiednie warunki możesz spróbować, jednak ostrzegam że łatwo nie będzie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Powiem szczerze że na żywo widziałem kiedyś w zoologu "karinie" melanochromisa johanni red.Były naprawdę czerwone nie było różnic między nimi chyba że w akwa były same samce bądź samice.Pierwszy raz widziałem je w książce "Malawi piękno i pasja" na którym to zdjęciu jest inkubująca samica:http://ifotos.pl/zobacz/201207191_rawswra.jpg/ zdjęcia słabej jakości ale robione tel. i tu drugie http://ifotos.pl/zobacz/201207191_rawswan.jpg/ pozdrawiam też jestem ciekaw tej ryby może ludzki twór nie wiem... :D