Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Staję przed wyborem zakupienia filtra HW-303B +LAMPA UV ale posiadam 112L. Wydajność tego filterka do 1400 l/h (przeznaczony na zbiorniki ok 450l).

Moje pytanie brzmi- czy nie będzie to za mocny filtr?

(nie zamierzam instalować filtra wewnętrznego i wolałbym w razie przyszłościowych planów na większe akw mieć gotowy sprzęt- proszę tylko nie piszcie że już 112L jest małe i powinienem już je teraz zmienić- TO JUŻ WIEM :) ale mam ograniczenia na ten czas... z resztą nie będę się tłumaczył)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam w swojej 112 HW-302 (oczywiście bez deszczownicy) + wewnętrzny - jakiś chiński o przepływie 1400l/h i jest OK.

IMHO jeżeli założysz deszczownicę to będzie słabo, a bez deszczownicy to sam musisz ocenić. Ale na pewno nie będzie za mocny - jak będziesz zmieniał szkiełko na większe to filtr już będziesz miał :-)

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Zainstaluje prefilter na końcówkę ssącą, a co do deszczowni to na początku będzie bez (mam zamiar zainstalować bąbelki bo mam cały osprzęt, a zainstaluje przy wylocie to całość zbiornika będzie napowietrzona).

Choć sam nie wiem czy jest sens napowietrzania, bo kiedyś przeczytałem że w dużych zbiornikach tj. tak od 112l w górę nie potrzeba dodatkowego napowietrzania gdyż w zupełności wystarczalnie zachodzi wymiana powietrzna. Jednak pewien w tym przypadku nie jestem bo to się tyczyło akw a biotopie standardowym gdzie na podłożu mamy żwir. Tam przestrzenie międzyziarnowe są duże i raczej nie ma problemu, co innego jest przy malawi- tam jest piasek i przestrzenie bardzo małe i moga zachodzić warunki beztlenowe.

Reasumując- trzeba dodatkowo napowietrzać i stosować deszczownie albo inny sprzęt?