Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za pierwsze wskazówki,już się porawiam co do określenia zbiornika chodziło mi o profilowane , czy się nadaje dla pyszczaków?Latka temu miałem taki baniaczek 60l dla żyworodnych i całkiem fajnie wyglądał. Zastanawiam się tylko czy jak dołożę tło wenetrzne bedą miały pysie wystarczająco dużo miejsca. One tu są najważniejsze, ale przyznam się wam że moja żonka naciska na profil takie jej się podoba. a kto ma żonkę w domu (osoba bliska mężowi zaraz po pysiach oczywiście :wink: ) to czasami warto liczyć się z jej zdaniem. Co do obsady też jeszcze nie jestem zdecydowany, Chciałbym kolorowo i w miarę spokojnie w moim baniaczku. Może ktoś doradzi jakąś fajną obsadę do 240l. Jeszcze jedno pytanko zakupić dwie grzałki 150W czy jedną 300W? Konieczny jest filtr wewnętrzny, nie wystarczy wspomniany fluval 305?

Opublikowano

Twoja decyzja. Ja tylko odniosłem się do swoich spostrzeżeń. I mi nie pasuje do końca to akwa. Tak jak wcześniej pisałem 1/3 akwa nie wykorzystana i w ogóle jakoś tak nijak. Na pewno następny zakup bedzie to akwa proste.

Opublikowano

Mam wrażenie że jedna 150W grzałka poradzi sobie w Twoim akwa i nie ma potrzeby stosowania dwóch 150 lub jednej 300. Zdecydowanie baniak nie może poprawnie funkcjonować bez filtra wewnętrznego. Zakup taki który ładnie zamiesza w akwa. Myśle że min. 750L/h wystarczy.

Opublikowano

Czy to oznacza ,ze bezwarunkowo muszą być zastosowane dwa rodzaje filtra w zbiorniku jednocześnie, wewnętrzny i zewnetrzny , czy tylko wystarczydobry wewnętrzny i też będzie wystarczająco/

Opublikowano
Czy to oznacza ,ze bezwarunkowo muszą być zastosowane dwa rodzaje filtra w zbiorniku jednocześnie, wewnętrzny i zewnetrzny , czy tylko wystarczydobry wewnętrzny i też będzie wystarczająco/

sam wewnętrzny nie poradzi sobie napewno, generalnie pyszczaki są to ryby które potrzebuja czystej wody jednoczesnie będąc jednymi z najwiekszych brudasów i filtracja składająca się z dwóch filtrów jednego biologicznego [czyli kubełka/zewnętrznego] + drugi filtr mechaniczny - [moim zdaniem poządny wewnetrzny jest najlepszy do tego, choc niektórzy w tym celu używają drugiego kubła] jest optymalnym i skutecznym rozwiązaniem pozwalającem utrzuamc dobre parametry wody bez wiekszych kłopotów.