Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem nowy w Klubie Malawi. Wczoraj sprzedałem akwa 140l z pysiami. Rok temu zakupiłem cały zestaw z obsadą niefortunnie dobraną. Owocem mojej opieki są 11 malutki pysi,które oczywiście pozostają u mnie w kotniku(20l). Teraz zamierzam kupić akwa240l (panoramę). Jest to dobry pomysł z tą panoramą (takie wypukłe)?Mam pytanko czy filtr Fluval 305 jest w miarę cichy i wystarczający do zbiornika 240l? Podpowiedzcie jakiego podłoża używacie,ze jest takie bialutkie(fajnie to wygląda). W zanadrzu mam jesszcze wiele pytań. chcę aby moje 240l było profesjonalny domkiem dla moich pysi które tam zamieszkają. :)

Opublikowano

panorama (nigdy nie mialem wiec sie nie wypowiadam)

fluval 305 (mam go u siebie z JBL profi 500 i zadnego z nich nie slychac, ponadto fluval z jakims dobrym filtrem wew. powinien wystarczyc o ile nie przesadzisz z obsada)

obsada (napisz co tam bedzie plywac i w jakiej ilosci)

podloze (piasek kwarcowy- ale wg mnie jest za bialy wiec ja go zmieszalem z budowlanym, zeby byl bialy trzeba odmulac ;))

pozdrawiam i mam nadzieje ze w jakis sposob pomoglem

Opublikowano

Ale czy "panorama" oznacza u Ciebie profilowaną przednią szybę, czy akwarium ze ściętymi rogami? Jeśli to drugie, to powiem, że w takim akwarium trudniej /głównie ze względu na załamanie światła/ ukryć sprzęt typu filtr wewnętrzny. Ładnie akwarium wygląda, chociaż niektórzy uważają, że nie jest ono idealne dla pysi (pozdrowienia dla Harisimi) ;)

Opublikowano

Nie polecam profilowanego, posiadam takie 375 litrów i nie jestem zadowolony ale co zrobić. Nie oddaje tego co piękne w Malawi i dlatego noszę się z zamiarami sprzedaży mojego zestawu i zakupu nowego 200x50x50 proste. Jeśli masz możliwość zakupu prostego to takie polecam. Jeśli są zainteresowani to z chęcią sprzedam mój zestaw :lol: .

Opublikowano

Nie chodzi mi o to aby komuś wcisnąć to akwa. Ono poprostu nie pasuje do Malawi, wcześniej miałem w nim róznogatunkowe z roślinkami itp. i prezentowało się super. Ale biotop malawi jest specyficzny i taki własnie baniaczek nie spełnia w 100% swojej roli. Ogólnie akwa prezentuje się dobrze ale tylko gdy jest zielono i kolorowo. Zresztą do pysi jest jak dla mnie za wysokie. 1/3 zbiornika jest nie wykorzystana. Co innego gdy ma się różne gatunki które wypełniają brakujące luki.

Pozdrawiam.

Nie polecam go malawistą, wystawię baniaczek na allegro.

Opublikowano
  Wentyl napisał(a):

1. Teraz zamierzam kupić akwa240l (panoramę). Jest to dobry pomysł z tą panoramą (takie wypukłe)?

2. Mam pytanko czy filtr Fluval 305 jest w miarę cichy i wystarczający do zbiornika 240l?

3. Podpowiedzcie jakiego podłoża używacie,ze jest takie bialutkie(fajnie to wygląda).

1. Kwestja gustu - mam takie i takie czyli i panorama i płaskie i nie do końca zgodzę się z bidzi że panorama do malawi nie pasuje, zależy co kto lubi, bo przekłamania w odbiorze/widoku dają oba typy szkła tyle że każde innne i jednemu to pasi a innemu nie. Natomiast rybą jest to zapewne obojetne wiec decyzja zależy od ciebie i Twoich upodobań.

2. ihmo bedzie to wystarczajacy filtr jak bedziesz w nim miał dobre wkłady + jakiś wewnetrzny.

3. z bialutkim bym nie przesadzał, polecam tak jak chyba wiekszość piachy typu rzeczny, budowlany, plażowy itp bo i cenowo fajnie wychodzi i wygląd tez oki, ja do siebie np piasek kupuje w Castoramie w 25 kg workach

Opublikowano

Witam!!!

Moim skromnym zdaniem lepszy jest prosty baniak sam zresztą taki wybrałem i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony!!! Przede wszystkim jest wiekszy a co za tym idzie lepszy dla pysi w szczególności gdy budujesz tło wewnętrzne tak jak ja to zrobiłem. Co do piasku poszedłem za radą bardziej doświadczonych i jasny zmieszałem z piaskiem kwarcowym z castoramy firmy kreisel 6,5 zł za 25 kg wyszło ok. Jasny jak czytałem płoszy ryby a przecież one są najważniejsze!!! Jeśli chodzi o filtr mam FLUVALA 404 i jest bardzo cichy, przynajmniej jak na 2 pierwsze godz. Swojej pracy. Na koniec pochwale się ze po miesiącu zalałem w końcu swój banieczek skacze z radości !!! fot. dołączę jak woda się przefiltruje teraz tylko czekać 3 tyg na mieszkańców POZDRAWIAM ALE SUPER MAM SWOJE MALAWI :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Opublikowano

Sys super :D choc powszechnie raczej sie używa że na takie z profilowana szybą mówi sie panorama a na"panorame" z Twojego rysuku trapezowe..

W każdym bądz razie to co napisałem powyżej dotyczy profilowannego zgodnie z powyzszym rysunkiem :D