Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem nowy w Klubie Malawi. Wczoraj sprzedałem akwa 140l z pysiami. Rok temu zakupiłem cały zestaw z obsadą niefortunnie dobraną. Owocem mojej opieki są 11 malutki pysi,które oczywiście pozostają u mnie w kotniku(20l). Teraz zamierzam kupić akwa240l (panoramę). Jest to dobry pomysł z tą panoramą (takie wypukłe)?Mam pytanko czy filtr Fluval 305 jest w miarę cichy i wystarczający do zbiornika 240l? Podpowiedzcie jakiego podłoża używacie,ze jest takie bialutkie(fajnie to wygląda). W zanadrzu mam jesszcze wiele pytań. chcę aby moje 240l było profesjonalny domkiem dla moich pysi które tam zamieszkają. :)

Opublikowano

panorama (nigdy nie mialem wiec sie nie wypowiadam)

fluval 305 (mam go u siebie z JBL profi 500 i zadnego z nich nie slychac, ponadto fluval z jakims dobrym filtrem wew. powinien wystarczyc o ile nie przesadzisz z obsada)

obsada (napisz co tam bedzie plywac i w jakiej ilosci)

podloze (piasek kwarcowy- ale wg mnie jest za bialy wiec ja go zmieszalem z budowlanym, zeby byl bialy trzeba odmulac ;))

pozdrawiam i mam nadzieje ze w jakis sposob pomoglem

Opublikowano

Ale czy "panorama" oznacza u Ciebie profilowaną przednią szybę, czy akwarium ze ściętymi rogami? Jeśli to drugie, to powiem, że w takim akwarium trudniej /głównie ze względu na załamanie światła/ ukryć sprzęt typu filtr wewnętrzny. Ładnie akwarium wygląda, chociaż niektórzy uważają, że nie jest ono idealne dla pysi (pozdrowienia dla Harisimi) ;)

Opublikowano

Nie polecam profilowanego, posiadam takie 375 litrów i nie jestem zadowolony ale co zrobić. Nie oddaje tego co piękne w Malawi i dlatego noszę się z zamiarami sprzedaży mojego zestawu i zakupu nowego 200x50x50 proste. Jeśli masz możliwość zakupu prostego to takie polecam. Jeśli są zainteresowani to z chęcią sprzedam mój zestaw :lol: .

Opublikowano

Nie chodzi mi o to aby komuś wcisnąć to akwa. Ono poprostu nie pasuje do Malawi, wcześniej miałem w nim róznogatunkowe z roślinkami itp. i prezentowało się super. Ale biotop malawi jest specyficzny i taki własnie baniaczek nie spełnia w 100% swojej roli. Ogólnie akwa prezentuje się dobrze ale tylko gdy jest zielono i kolorowo. Zresztą do pysi jest jak dla mnie za wysokie. 1/3 zbiornika jest nie wykorzystana. Co innego gdy ma się różne gatunki które wypełniają brakujące luki.

Pozdrawiam.

Nie polecam go malawistą, wystawię baniaczek na allegro.

Opublikowano

1. Teraz zamierzam kupić akwa240l (panoramę). Jest to dobry pomysł z tą panoramą (takie wypukłe)?

2. Mam pytanko czy filtr Fluval 305 jest w miarę cichy i wystarczający do zbiornika 240l?

3. Podpowiedzcie jakiego podłoża używacie,ze jest takie bialutkie(fajnie to wygląda).

1. Kwestja gustu - mam takie i takie czyli i panorama i płaskie i nie do końca zgodzę się z bidzi że panorama do malawi nie pasuje, zależy co kto lubi, bo przekłamania w odbiorze/widoku dają oba typy szkła tyle że każde innne i jednemu to pasi a innemu nie. Natomiast rybą jest to zapewne obojetne wiec decyzja zależy od ciebie i Twoich upodobań.

2. ihmo bedzie to wystarczajacy filtr jak bedziesz w nim miał dobre wkłady + jakiś wewnetrzny.

3. z bialutkim bym nie przesadzał, polecam tak jak chyba wiekszość piachy typu rzeczny, budowlany, plażowy itp bo i cenowo fajnie wychodzi i wygląd tez oki, ja do siebie np piasek kupuje w Castoramie w 25 kg workach

Opublikowano

Witam!!!

Moim skromnym zdaniem lepszy jest prosty baniak sam zresztą taki wybrałem i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony!!! Przede wszystkim jest wiekszy a co za tym idzie lepszy dla pysi w szczególności gdy budujesz tło wewnętrzne tak jak ja to zrobiłem. Co do piasku poszedłem za radą bardziej doświadczonych i jasny zmieszałem z piaskiem kwarcowym z castoramy firmy kreisel 6,5 zł za 25 kg wyszło ok. Jasny jak czytałem płoszy ryby a przecież one są najważniejsze!!! Jeśli chodzi o filtr mam FLUVALA 404 i jest bardzo cichy, przynajmniej jak na 2 pierwsze godz. Swojej pracy. Na koniec pochwale się ze po miesiącu zalałem w końcu swój banieczek skacze z radości !!! fot. dołączę jak woda się przefiltruje teraz tylko czekać 3 tyg na mieszkańców POZDRAWIAM ALE SUPER MAM SWOJE MALAWI :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Opublikowano

Sys super :D choc powszechnie raczej sie używa że na takie z profilowana szybą mówi sie panorama a na"panorame" z Twojego rysuku trapezowe..

W każdym bądz razie to co napisałem powyżej dotyczy profilowannego zgodnie z powyzszym rysunkiem :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.