Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

woczoraj o 22:40 po powrocie z pracy w 20min i za ~60zł (nie licząc prefiltra wody dolewanej) zmontowałem toto:

może się komuś przyda ;)

--

aaa, a zimą podłączę tam elektrozawór (WZ) i poprowadzę wężyk pod zlew do odpływu... grawitacyjnie nie zadziała, bo odpływ wyżej niż sump... ;)

Opublikowano

Hej! Obejrzałem filmik i jestem pełen podziwu twojego wykonu, użyteczna sprawa, żona oraz ryby zadowolone, a ten filmik z łowów w akwa niezły, masz ty te drapieżniki:-))))

Opublikowano

Fajny pomysł,

Myślałeś o jakimś elektrozaworze dla bezpieczeństwa?

Mi po pol roku użytkowania zawór zaczął przepuszczac wode, poprostu kapalo z niego średnio co sekundę, jako ze ten zawór służył u mnie w spłuczce przekładało się to na wyższe rachunki za wodę :D.Mógł to byc jakis felerny model.

Opublikowano

dzięki za słowa uznania, przyznam że pomysł zrodził się z lenistwa - mojego i jej :D

i nie chodzi bynajmniej o podmiany, ale o konieczność podlewania kwiatów oraz dolewania wody do akwa raz na 2-3 dni :P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

jakiś czas temu doszedłem do wniosku że w takiej półautomatycznej podmianie wody jak zwykle zawodzi czynnik ludzki... czyli jak spadł deszcz to podlewanie okazało się wręcz zbędne, więc przyjeżdżałem codziennie z pracy i w deszczu rozwijałem wąż do zlewu i robiłem podmianę, ale jak to zwykle bywa czasem mi się nie chciało.... co oczywiście było problematyczne....

więc dziisaj popełniłem FULL-AUTO-PODMIANĘ... to znaczy:

- wszystko co na powyższych filmach zostało,

- doszedł otwór na dole komina zewnętrznego (jako że uznałem że elektrozawory są złe, bo wymagają precyzyjnego sterowania nim opróżni się komora pompy)

- w tym otworze jest śrubunek a do niego podłączony kranik,

- wężem woda spływa grawitacyjnie pod zlew do ścieku,

- a automat ten co wcześniej dolewa wodę do komory pompy jak wcześniej

właśnie testuję i w pół godziny napełnia się 1,5l butelka, co daje 3l/h, co daje 72l/24h, co daje 2232l/miesiąc - czy to dużo/mało/wystarczająco??

ktoś oceni??

ofc filmik będzie w wolnej chwili - teraz już za ciemno...