Skocz do zawartości

Obsada i urzadzanie 400 Litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minelo już sporo czasu od zalania akwarium i pojawiły się w nim pierwsze rybki . Sa to Labidochromis caeruleus x7 dorsolych plus 6 młodych o których wspominałem wcześniej . Z dalsza obsada zaczekam , aż przemyśle wszystko . (Co być może mogę dołożyć , zwłaszcza , ze mam jeszcze 15 sztuk małych Labidochromis caeruleus które mi się urodziły około 2 miesięcy temu. Prawdopodobnie oddam przynajmniej cześć.. ale zobaczymy ) . Niepokojące dla mnie na dzień dzisiejszy jest nagły szybki porost glonów który muszę rozwiać , tylnia szyba akwarium robi się bardzo szybko brązowa. Myślę , ze jest to wina oświetlenia , ale może poczytam najpierw wasze rady co mogę z tym zrobić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Glony w malawce są niezbędne:-D

Dobry zart:)

Gdybym chcial hodowac glony , nie zadawalabym takiego pytania.

Moje akwarium jest zrobione bardzo estetycznie i ma byc one mile dla oka.

Dlatego nie zamierzam podziwiac rybek patrzac na nie z gory akwarium i czekac az mi cale zarosnie z czterech stron. Twoja odpowiedz fatalna mimo , ze iles procent racji ma.

Pozdrawiam

Opublikowano

Matejk ma rację.Glonami żywią się pyszczaki roślinożerne a te mięsożerne je wyczesują w poszukiwaniu jakiegoś smacznego robala czy skorupiaka.

Dodają one uroku i naturalności zbiornikowi."Sterylny" zbiornik odstrasza...

Nikt ci nie mówi, że masz mieć zarośnięte szyby, ale na kamieniach są bardzo pożądane.

Reasumując, glon to podstawa w naszym biotopie.

Opublikowano
Matejk ma rację.Glonami żywią się pyszczaki roślinożerne a te mięsożerne je wyczesują w poszukiwaniu jakiegoś smacznego robala czy skorupiaka.

Dodają one uroku i naturalności zbiornikowi."Sterylny" zbiornik odstrasza...

Nikt ci nie mówi, że masz mieć zarośnięte szyby, ale na kamieniach są bardzo pożądane.

Reasumując, glon to podstawa w naszym biotopie.

Estetyczny nie znaczy sterylny ! Napisalem o tym , ze glony sa na szybach i nie ma nic to do odzywiania ryb. Mysle ,ze gdybym nawet wrzucil zbroijniki do takiego akwarium , nie byly by wstanie podolac zadaniu. Wiec cos jest nie tak .

Pozdrawiam

Opublikowano

OK. Tylko że mało który "glonojad" żywi się glonami,jedynie jak są w bardzo młodym okresie potem odżywiają się resztkami pokarmu,"zdechłymi rybkami pozostawionymi w zbiorniku"Poza tym "glonojady" nie żyją w biotopie Malawi.Więc trzymajmy się tego biotopu a nie mieszajmy z innymi...

pozdro

Opublikowano

Witam

Sadze ze nie unikniesz problemu z glonami na szybach. Malawi to biotop w którym niema roślin za to jest oświetlenie+ nadmiar mikroelementów ,które dostarczasz z każdą podmiana wody a nikt poza glonami nie jest ich wstanie wykorzystać.

Glony w porównaniu z roślinami potrzebują śladowych ilości potasu i azotu jedynym limitującym ich związkiem są mikroelementy.

Posiadacze zbiorników roślinnych maja glony gdy przesadza z ich dozowaniem. Mikroelementy to np.

Żelazo (Fe)

Mangan (Mn)

Miedź (Cu)

Cynk (Zn)

Bor (B)

Molibden (Mo)

Jeśli chciałbyś się pozbyć glonów to ja widzę dwie opcje: kupujesz Co2 w płynie i dodajesz dawkę 3x większa niż deklarowana przez producenta (metoda zaczerpnięta z AkwarystykiRoslinnej). Oczywiście stopniowo i z umiarem zwiększać dawkę by nie potruć ryb.

Kupujesz lignit w dość dużych ilościach, bez przesady by nie zmieniał zbytnio parametrów wody(Ph). Wyciąg z lignitów stosuje się do walki z glonami.Wrocławskie zoo stosuje go we wszystkich zbiornikach prezentacyjnych, wystawowych jako tylne tło(jest gdzie film na YouTube).

Zaciemnienie akwarium to sposób na chwile i nie rozwiąże problemu.

Sa też opinie że w Malawi nie da się uniknąć glonów do końca, wiec czeka cie cotygodniowa zabawa z żyletka/karta i szybami:D.

• Dziękuję 1
Opublikowano
OK. Tylko że mało który "glonojad" żywi się glonami,jedynie jak są w bardzo młodym okresie potem odżywiają się resztkami pokarmu,"zdechłymi rybkami pozostawionymi w zbiorniku"Poza tym "glonojady" nie żyją w biotopie Malawi.Więc trzymajmy się tego biotopu a nie mieszajmy z innymi...

pozdro

Twoje wypowiedzi staja sie smieszne , gdyz nie czytasz ze zrozumieniem.

Wybacz ale juz podziekuje twoim opinia. Bez urazy , ale myslisz wszystko co jest napisane.

Dzieki

--

Witam

Sadze ze nie unikniesz problemu z glonami na szybach. Malawi to biotop w którym niema roślin za to jest oświetlenie+ nadmiar mikroelementów ,które dostarczasz z każdą podmiana wody a nikt poza glonami nie jest ich wstanie wykorzystać.

Glony w porównaniu z roślinami potrzebują śladowych ilości potasu i azotu jedynym limitującym ich związkiem są mikroelementy.

Posiadacze zbiorników roślinnych maja glony gdy przesadza z ich dozowaniem. Mikroelementy to np.

Żelazo (Fe)

Mangan (Mn)

Miedź (Cu)

Cynk (Zn)

Bor (B)

Molibden (Mo)

Jeśli chciałbyś się pozbyć glonów to ja widzę dwie opcje: kupujesz Co2 w płynie i dodajesz dawkę 3x większa niż deklarowana przez producenta (metoda zaczerpnięta z AkwarystykiRoslinnej). Oczywiście stopniowo i z umiarem zwiększać dawkę by nie potruć ryb.

Kupujesz lignit w dość dużych ilościach, bez przesady by nie zmieniał zbytnio parametrów wody(Ph). Wyciąg z lignitów stosuje się do walki z glonami.Wrocławskie zoo stosuje go we wszystkich zbiornikach prezentacyjnych, wystawowych jako tylne tło(jest gdzie film na YouTube).

Zaciemnienie akwarium to sposób na chwile i nie rozwiąże problemu.

Sa też opinie że w Malawi nie da się uniknąć glonów do końca, wiec czeka cie cotygodniowa zabawa z żyletka/karta i szybami:D.

Bardzo konkretna wypowiedz , bardzo dziękuje . Z twojej pomocy , mogę użyć tylko i wyłącznie skrobaczkę której tak bardzo chciałem uniknąć. ( mimo to zostawię to na 2gim planie ). Nie jest to zły sposób aby czyścic szyby, akurat nie jest to trudne co do przedniej i bocznej szyby, gdy posiadam takie sprytne narzędzie. Mianowicie , jest to skrobaczka na magnesie w dwóch częściach jedna co skrobie ląduje wewnątrz akwarium a druga którą poruszamy na zewnątrz. ( pewnie każdy to widział ) fajna sprawa , ale niestety akwarium jest niemalże przy ścianie i nie spełnia to swojej funkcji na tylnej szybie.

Przesunelem wiązkę światła , które padało w większości na tylna ścianę i ja oczywiście przeczyściłem. Będę obserwował przez następne 30 do 40 dni jak będzie wyglądał rozwój. (Przetestuje jeszcze tez w najbliższym czasie inne oświetlenie jeżeli będzie to możliwe)

Co2- odpada.

Dzieki za odpowiedz.