xray Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Od jakiś 2 tygodni na ogonie pielęgnicy papuziej (wiem że jest to forum o pyszczakach i że ta ryba raczej pyszczaka nie przypomina ale mieszka z moimi pyszczakami więc o niej pisze ) pojawiło się postrzępienie przezroczystego koloru. Lekkie skoszenie tylnej płetwy zaobserwowałem też u jednego z Yellowków. Raczej wykluczam tu efekty jakiś walk bo ogólnie jest spokój. Przyuwarzyłem jedynie że mały 5 cm elongatus czasem podskubuje ogonki. Czy zdjęcia które umieściłem pod opisem to przedstawiają martwicę czy to po prostu efekt jakiegoś mechanicznego postrzępienia. A jeśli to martwica to w jaki sposób ją leczyć. Prosił o jakąś odpowiedź, bardzo martwię się o swoje paszczuchy
flaczak Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 To nie martwica tylko obgryzanie przez inne ryby. Jakie masz akwa? Podaj parametry? Nie powinno być w twoim akwa tej papuziej.
xray Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Akwarium 180L 100x40x45 parametry wody: pH 7 no3 15 no2 0 nh3/nh4 0 przerybienia nie ma Wiem ze papuga nie pasuje ale jest fajna. Nie wspomnę co tam jeszcze trzymam bo większość osób by zwątpiła (to coś w każdym razie nie jest poobgryzane). Trudno najwyżej oddam tego małego podskubywańca i będzie problem z głowy. Najważniejsze że to nie martwica
marek_z_81 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Trudno najwyżej oddam tego małego podskubywańca i będzie problem z głowy. Problem wcale nie zniknie, jak nie przez tego to przez innego pysia będzie podgryzana. Piszesz, że ryby mają 5cm, poczekaj jak będą miały po 10cm wtedy ta papuzia nie będzie miała żadnej płetwy.
xray Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor #5 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Reszta nie podgryza, wręcz przeciwnie to papuga pierwsza atakuje
marek_z_81 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 #6 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Bo na razie pewnie są mniejsze poczekaj jak będą miały po 10cm albo więcej
brazylia Opublikowano 30 Kwietnia 2012 #7 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Bo na razie pewnie są mniejsze albo więcej Watpie, w 100cm:(
xray Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor #8 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 eee mam 4 caruleusy takie 12 cm i jednego maylanda 10 cm i żaden nie podgryza:D Watpie, w 100cm Chciałbym mieć większe ale niestety na razie mam za małe mieszkanie
Rekomendowane odpowiedzi