Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry mam powazny problem samiec MELANOCHROMIS AURATUS od kilku dni robi sie ciemny jak mial piekne zywe kolory tk teraz mi czarnieje a dzisiaj wlasnie wylowilam samice ktora ledwo dycha i plywa dogory brzuchem chcialam nadmienic iz wczesniej tzn.jakis miesiac temu mialam male z tej parki ale niestety zostaly zjedzone BLAGAM POMOZCIE CO IM DOLEGA BO JA ZPANIKOWALAM

Opublikowano

Grzesiekk ładnie to tak się nabijać z nowej koleżanki?;)

MELANOCHROMIS AURATUS od kilku dni robi sie ciemny jak mial piekne zywe kolory tk teraz mi czarnieje

Witaj. Będzie się robił coraz ciemniejszy bo to wybarwiający się samiec, samica pozostanie taka jaka jest. Parka wygląda tak jak w linku u Grześka, ten ciemny to właśnie samiec. Twój będzie wyglądał tak samo.

Btw. w jakim akwarium je trzymasz(?) bo ta ryba rośnie dość duża.

Opublikowano

moja obsada to 2* MELANOCHROMIS CYANEORHABDOS - MAINGANO

2* yellow

2*MELANOCHROMIS AURATUS ( juz raczej jedna bo samiczka ledwo zyje)

Akwarium mam 240l poza tymi rybkami jeden glonojad i to wszystko Parametrow wody niestety niesprawdzam prócz tem.27stopni filtracja mam 2 filtry jeden wewnetrzny drugi zewnetrzny i napowietrzacz Maja pelno jaskin i schowkow Mam nadzieje ze niejst im zle skoro 6 na 240l

A karmione sa platkami dla pyszczakow suchymi.

Opublikowano
Grzesiekk ładnie to tak się nabijać z nowej koleżanki?:wink:

No wiem, wiem, ale jakos tak automatycznie mi sie skojarzyło z tym statkiem w awkarium w Galerii.

Koleżanko,

- obsada kompletnie nietrafiona. Yellow miesożerny, Auratus roślinożerny.

- akwarium za małe dla Auratusa

- pyszczaki trzymamy w haremach a nie w parach

- glonojad to nie ten biotop.

Zalecenia:

Oddaj Auratusa bo z tego nic nie będzie.

Skup się na yellowkach i Maingano

uzupełnij obsade

Pani auratus pewnie pobita przez męża bo nie miał zbyt dużego wyboru samic : / A Pan Auratus czerniej bo ten pyszczak tak juz ma że staje się czarny gdy dorośnie

Opublikowano

Maingano zajmie sobie dolne rejony akwa. Trzymałbym 1 samca i ze dwie samice bo to teoretycznie samotnik

Yellow bedzie pływał w toni. Układ 1-4, 1-5 czy coś koło tego dałby rade.

Ale i tak wszystko wyjdzie w praniu.

10 ryb w takim akwa to mysle ze max.