Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sie jednak okazuje w UK bieda z piaskiem kwarcowym zatem moze jednak ktos zna dostawce ktory wysle z Polski dziwne ryby Malawi sa a piachu brak hihi

Opublikowano

Witam po raz kolejny zatem baniak już jedzie nie wiem kiedy ale do tygodnia przybędzie zrezygnowałem za waszą poradą z podżwirowego bo się nie nadaje i pytanie czy się nadaje Eheim PowerLine 2252 i główny EHEIM PROFESSIONEL 3 2073 drugie moje pytanie o rozmieszczenie filtrów w jaki sposób aby była dobra cyrkulacja lub co jeszcze aby poprawić cyrkulacje wyczytałem że są jakieś urządzenia ale nie chciałbym przesadzać z tym sprzętem o ile jest to możliwe.Pozdrawiam i Wesołych Świąt.:D

Opublikowano
Witam po raz kolejny zatem baniak już jedzie nie wiem kiedy ale do tygodnia przybędzie zrezygnowałem za waszą poradą z podżwirowego bo się nie nadaje i pytanie czy się nadaje Eheim PowerLine 2252 i główny EHEIM PROFESSIONEL 3 2073 drugie moje pytanie o rozmieszczenie filtrów w jaki sposób aby była dobra cyrkulacja lub co jeszcze aby poprawić cyrkulacje wyczytałem że są jakieś urządzenia ale nie chciałbym przesadzać z tym sprzętem o ile jest to możliwe.Pozdrawiam i Wesołych Świąt.:D

Eheim PowerLine 2252 - dość drogi i jak na biotop Malawi trochę za słaby do takiego zbiornika (może pomyśl o głowicy o wydajności 2000l/h np. Aquael Circulator 2000 lub Atman at-203).

EHEIM PROFESSIONEL 3 2073 - będzie OK, ale przyznam, że cena zaporowa....

Jeśli chodzi o rozmieszczenie filtrów tak, aby była dobra cyrkulacja to na forum znajdziesz trochę informacji na ten temat, choć tak naprawdę to nikt Ci nie poda gotowego rozwiązania, bo w zasadzie to zależy od wielu czynników np. sposobu ułożenia dekoracji w akwarium.

Żeby poprawić cyrkulacje można użyć tzw. falowników, ale to już jest ostateczność i IMHO w takim akwarium jak Twoje w zasadzie nie powinno być takiej potrzeby.

pozdrawiam

Opublikowano

Mortem dziekuje za podpiwiedzi tez o tym Circular myslalem tylko ze nie wiem czy jest jakas przedluzka aby koncowka byla przy dnie bo chyba o to chodzi a co do biologa z Eheima juz zamawiam co do rozlozenia filtrow chodzi mi o jakis powiedzmy szkielet ukladu czylu gdzie wlot wylot i mechaniczny dzieki wielkue

Opublikowano

Ja ustawiłem filtry w ten sposób, że głowicę z gąbką mam umieszczoną na lewej bocznej ścianie akwarium (zaraz przy tylnej szybie i najniżej jak się dało - spód gąbki znajduje się ok. 2-3 cm nad piaskiem), a po przeciwnej stronie akwarium (czyli prawej) mam w narożniku przyklejoną do tylnej szyby rurę zasysającą do filtra zewnętrznego (też bardzo nisko umieszczoną), a przy lustrze wody w tej samej części akwarium wylot filtra zewnętrznego (rura zasysająca i wylot znajdują się równolegle względem siebie w odległości ok. 1-2 cm).

Jeśli chodzi o głowicę to jest umieszczona najnijżej jak się tylko da, a wylot znajduje się mniej więcej w połowie wysokości zbiornika. Wir jest taki, że zamiata równo piasek (robią się wydmy, które co tydzień rozgarniam przy podmiance wody).

pozdrawiam

--

I jeszcze jedna informacja: musisz ponadto uwzględnić ewentualne utrudnienia w dobrej cyrkulacji wynikające ze sposobu ułożenia kamieni (ja pierwotnie w akwa miałem 5 kamieni, a po dołożeniu po jakimś czasie dwóch relatywnie niedużych kamieni, tak żeby zrobić rybkom coś na wzór grotek trochę inaczej zaczęła przebiegać cyrkulacja wody w zbiorniku - IMHO pogorszyło się trochę, choć prawdę powiedziawszy zmiany w aranżacji dekoracji były stosunkowo nieduże....

pozdrawiam