Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie jest ani lepsze ani gorsze, moim zdaniem trudno je porównywać, głównymi zaletami jest przezroczystość, wytrzymałość i waga, wadą niewątpliwie łatwiejsze rysowanie, chociaż na to są skuteczne metody....

różnią się ceną i to jest chyba główny powód dlaczego w tym kraju ten rynek praktycznie nie istnieje...

tym niemniej każde następne akwa jakie postawię postawię z akrylu, bo spodobał mi się ten materiał :P co widać po podpisie zresztą

Opublikowano

chyba bardzo istotnym argumentem jest możliwość osiągnięcia nietypowych formatów/rozmiarów nieosiągalnych w technologii szkła, największe akwaria na świecie budowane są właśnie z akrylu, daje on dodatkowo niemal nieograniczone możliwości modelowania kształtu akwarium.

Oczywiście to zalety nie dla nas, zwykłych, domowych akwarystów.

Kolejną zaletą jest to, że możemy w bardzo prosty i bezstresowy sposób dokonywać potrzebnych nam modyfikacji zbiornika, potrzebujesz dowolnej wielkości otwór w akwarium, nie ma kłopotu - w szkle już nie każdy się odważy, prostokątne wycięcie w bocznej ściance - no problem :)

Opublikowano
Lepsza powiadasz a skąd takie twierdzenie ? Z zasłyszenia ? Czy posiadasz dane na temat przenikalności swiatła

http://www.plexi-heko.pl/pliki/karta_plyta_PLEXPOL.pdf

tutaj masz charakterystykę - polskiego producenta, przenikalność światła podaje w swoim produkcie 92% - co jest już znacznie wyższe od szyb.

Float ma przezroczystość rzędu 80-83% OW w zależności od grubości szyby od 3 do 6 % wyższą.

Firma Heko nie robi natomiast płyt najwyższej przejrzystości - gdy kiedyś rozmawiałem z jakimś człowiekiem od akwarii akrylowych mówił o przejrzystości rzędu 99% - co jest niedoścignionym wynikiem w szkle.

Opublikowano
tym niemniej każde następne akwa jakie postawię postawię z akrylu, bo spodobał mi się ten materiał co widać po podpisie zresztą

sam kleisz te akwaria? Interesuje mnie rodzaj kleju, jakiego użyć i jak w praktyce wygląda klejenie akrylu?

Opublikowano

Jest bardzo dobry poradnik jak skleić taki akrylowy zbiornik na YouTubie(http://www.youtube.com/playlist?list=PL40AC1075FCEA10CB&feature=plcp) krok po kroku wraz z opisem kleju, w sumie nic trudnego dla kogoś z zacięciem diy.

Minusy zbiorników akrylowych

-akryl żółknie z czasem

-latwo sie rysuje(często wystarzczy przetrzec ubraniem by powstała rysa)

-nie jest sztywny jak szkło(wymaga pełnego podparcia od spodu)

-cena!!!

Plusy

-przejrzystosc(oddanie koloru)

-szczelność(trudniej rozbić ale jest to możliwe:P)

-możliwość uzyskania dowolnych kształtów zbiornika

-mniejszy efekt "soczewki" niż dla zbiornika szklanego

-waga, zbiornik akrylowy jest kilkakrotnie lżejszy(x8) niż ten sam wymiar ze szkła

Czasem jeden minus przesadza wszystkie plusy:D

P.S

Makok nie będzie zadowolony z linka:P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.