Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, znalazłem taką oto świetlówkę LED która emituje światło o barwie 20000K i strumień świetlny 2020 lumenów. Co o tym sądzicie, czy będzie świecić równie mocno jak tradycyjna świetlówka T8 120cm? Czy dwie takie świetlówki których suma watów będzie podobna do jednej tradycyjnej świetlówki oświetli lepiej akwarium? Jaki współczynnik oddawania barw Ra będzie miała taka świetlówka? Oto link http://sklep.roslinyakwariowe.pl/aqua-nova-swietlowka-120cm-p-14755.html

Opublikowano

SMD3528 to jedne z gorszych i słabszych ledów SMD...

czy ma 2020lm? może ma, bo jest ich tam dużo, ale szczerze nie wierzę w te 20kK bo taka temperatura to niebieski, prawie fiolet, a piszą że do roślin... osobiście nie spotkałem się żeby SMD3528 były w kolorze innym niż biały ciepły/zimny max 6000K

także coś mi tu zalatuje... a jeśli jedno z opisu się nie zgadza, to ciekawe jak resztą...

ponadto w tej cenie kupisz 30 powerledów z soczewkami i układem zapłonowym, które p zmontowaniu dadzą Ci prawie 3000lm ;)

także nie wiem czy warto :P bo to nawet jeśli świeci tak jak piszą, to jeśli się spali to się spali, a w 30 powerledach najwyżej wymienisz jeden ;)

żeby to chociaż było na SmD5050 i tak nie zdzierali :P to może :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Nie chce zakladac nowego watku wiec tutaj zapytam :)

Mysle o nocnym oswietleniu dla pysi i znalazlem prosta w montazu swietlowke nocna led.

http://www.akwarystyczny24.pl/oswietlenie-nocne-50cm-niebieskie-oswietlenie-akwarium-p-2728.html

Ktos z Was forumowicze zna produkt? Chcialbym podpiac ja pod wlacznik czasowy :)

IMHO zbedny wydatek.Ryby powinny w nocy spac i swiatlo im nie potrzebne.Poszukaj na forum juz o tym bylo.;)

Opublikowano
Nie pytalem o sens zalozenia nocnego oswietlenia a o to czy konkretny produkt jest wart uwagi :)

IMO nie

edit. Slyszalem duzo dobrego od znajomego o tej swietlowce:

http://www.akwarystyczny24.pl/aqua-nova-swietlowka-90cm-model-led90t810ww-p-2850.html

Podobno kwarcowy piasek jest pieknie bialy pod ta swietlowka i ryby tez dobrze sie prezentuja. Ktos ma doswiadczenie?

Zobacz 3 posty wyzej:rolleyes:

Opublikowano

Mam coś podobnego, robił mi kolega, ze wszystkim wyszło coś bodaj 20 czy 25 zł. przy czym ja mam regulator natężenia oświetlenia, mocowane na metalowych uchwytach do normalnej świetlówki. Ja mam ustawioną minimalną białą poświatę. Jak siedzę w pokoju to 21 wyłącz się główne oświetlenie, i obserwuję nocne życie rybek:)