Skocz do zawartości

zabrudzony filtr a poziom NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanko mam. Po półrocznym okresie postanowiłem przepłukać kubeł wraz z wkładami. Płukanie wodą ze szlaufa prosto z akwarium z jednoczesną podmianką. Gąbki były maksymalnie zabrudzone, wkłady biologiczne (4L bioceramax 1600, 2L ceramika rurkowa, 2L Bioballe) także były pokryte lekkim mułem. Po przepłukaniu wodą akwariową i podmianie po upływie tygodnia postanowiłem sprawdzić parametry wody i poziom azotanów zazwyczaj tuż przed cotygodniową podmianką wynosił 40-50mg/l tak teraz spadł do 20-25mg/l. Sprawdziłem także pozostałe parametry żeby mieć pewność czy przypadkiem cykl azotowy nie został zaburzony, ale jednak NH3/NH4 oraz NO2 niewykrywalne więc wszystko w normie. Mówi się że kubeł im rzadziej otwierany/czyszczony tym lepiej ale chyba bez przesady. Więc czy mocno zabrudzony kubeł ma wpływ na podwyższony poziom azotanów? Pozdrawiam

Opublikowano

z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że miałes jakieś gąbki w kuble, przez 6 miesięcy - to mogło być powodem tej różnicy...

zasadniczo kubeł z prefiltrem mytym gruntownie conajmniej raz w tygodniu nie powinien pozwolić zamulić sie wnętrzu kubła ;)

pod warunkiem że w nim nie ma nic w stylu waty, watoliny, gabek ;)

Opublikowano

tak, w kuble mam oryginalne wkłady gąbkowe które były dołączone do filtra, w sumie jest tam 7 gąbek grubości około 2cm - dwa koszyki po 3 sztuki plus jedna której zadaniem było zatrzymanie mniejszych drobinek oryginalnego wkładu ZeoWonder którego już dawno się pozbyłem a ta siódma gąbka jest na samym końcu czyli na dnie dolnego kosza. Czyli gdy mamy wkłady gąbkowe w kubełku to zalecane jest częstsze czyszczenie kubełka?

Opublikowano
Czyli gdy mamy wkłady gąbkowe w kubełku to zalecane jest częstsze czyszczenie kubełka?
Jak nie masz gęstego prefiltra to tak.
Opublikowano

więc jeżeli w przeciągu tygodnia od czyszczenia poziom NO3 spadł o około 50% to bardzo możliwe że spadnie jeszcze bardziej, szczególnie gdy jutro znów cotygodniowa podmianka.