Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie, czy warto tracić pieniądze na świetlówki i ich montowanie itp, skoro i tak chcesz w przyszłości zamontować hqi ?

Na razie warto, jedyne koszty jakie poniose, to te na zakup świetlówek i czas na zmontowanie wszystkiego do kupy, startery, oprawki bryzgoszczelne i kable mam, nawet materiały na budowe korony i oprawy oświetleniowej cierpliwie czekają; myśle, że nic złego się nie stanie jeśli akwa pochodzi przez pare miesięcy albo nawet rok na tym zestawie, a przed postawieniem zbiornika wywierce otwory pod mocowanie hqi, wpuszcze kołki i późniejsze zamontowanie lepszego oświetlenia potrwa sekunde ;)

odnosząc się do tego co napisał nabe, myśle, że rzeczywiście przezorny jest zawsze ubezpieczony; korona będzie miała 10cm z czego 3-4cm będą zachodzić na szyby :D

Możesz też odsunąć szafkę 15cm od ściany, położyć blat 45cm, który podeprzesz z tyłu dwoma pionowymi beleczkami do podłogi (żeby zakrywało boki i poddtrzymywało blaat) i też będzie 5 cm na węże akwa będzie stało

--

moim zdaniem nocne jest tylko ze względów estetycznych akwarysty... możesz założyć, jjednak nie po to żeby ryby nie były płochliwe, bo ono nic nie wnosi w temacie

ryby nie są płochliwe, jeśli:

- są stabilne dobre parametry wody

- oświetlenie jest stałe, a nie włączane "jak leci"

- oświetlenie nie emituje szkodliwych UV

- oświetlenie zachowuje rytm dobowy

- ryby są adekwatne wielkością, temperamentem, obsadą do danego baniaka

- nie ma przerybienia lub skrajnego niedorybienia

- są odpowiednio żywione

po kolei :P myśle, że jednak stanie na szkiełku o wymiarach 130x40x45, szyba 8 plus wzmocnienia, na dno wklejone pleksi żeby skały nie leżały bezpośrednio na szkle; 45cm szerokości byłoby całkiem spoko ale będę musiał do szafki z akwarium dosunąć pozostałe meble, a odsunięcie ich od ściany o prawie 20cm stworzy dziure o rozmiarach wielkiego kanionu :P

co do stresu:

- ph ustawie w przedziale 7,8-8,8, GH - 46, a KH-6-8, czyli parametry wody takie, jakie panują w jeziorze Malawi; na temat filtracji, którą chce zastosować pisałem już wcześniej i myśle, że jeśli taki sam system działa u mnie w baniaku, gdzie mieszkają wymagające okazy fauny i flory, do pyszczaków też będzie odpowiedni :D

- oświetlenie będzie sterowane automatycznie, wymieniłem świetlówki jakie chce zastosować, pracują w barwie niebieskiej przez żółtą, aż do pomarańczowej i czerwonej :D o cyklu oświetlania też już pisałem :P

- ewentualnych mieszkańców przyszłego habitatu też wymieniłem ale tu proszę o porade, przez prawie 10 lat wiedza na temat hodowli i zachowania pyszczaków poszła do przodu, więc proszę o pomoc w wyborze ryb i ich liczby :)

- pokarm będzie dobrany pod Mbuna, podawany przez automat, tylko teraz pytanie, lepiej dwa, czy trzy razy dziennie?

Opublikowano

gh 46 to wyraźna pomyłka :P

wodę ustaw na ph 8-8.2, kh 11, gh jakie Ci wyjedzie po ustawieniu kh ;)

"Hodowli" :P

pokarm pod mbuna - nie ma takiego pokarmu :P

jak doczytasz to załapiesz o co mi chodzi :P

Opublikowano

takie gh to nawet nie byłaby pomyłka tylko wręcz porażka, chidziło mi o przedział 4-6 :P dzięki za korekte reszty parametrów :)

faktycznie hodowli zabrzmiało jakbym miał trzymać prosiaki ;)

napisałem mbuna bo nie chce powtarzać ciągłe pyszczaki, pyszczaki, pyszczaki... może tak, pokarm dla ryb z rodziny cichlidae :D o ile pamiętam tropical robił dość dobre pokarmy, do tego spirulina

Opublikowano

faktycznie hodowli zabrzmiało jakbym miał trzymać prosiaki ;)

napisałem mbuna bo nie chce powtarzać ciągłe pyszczaki, pyszczaki, pyszczaki... może tak, pokarm dla ryb z rodziny cichlidae :D o ile pamiętam tropical robił dość dobre pokarmy, do tego spirulina

chodziło mi w zasadzie o samo "h" które Ci Perez potem poprawił na czerwono ;)

w pokarmach raczej chodziło mi o przystosowania żywieniowe poszczególnych gatunków (np mięsożerne, roślinożerne itd), to dlatego napisałem że jako takiego dla mbuny nie ma.... ;)

tropical to najgorsza opcja - z suchych lepiej w kolejności od najlepiej: dainichi, naturefood / OSI, hikari ;)

ale widzę że potrzebowałbyś się trochę podszkolić ;) od tropicala dużo wyewoluowało - przeszukaj forum

Opublikowano
na dno wklejone pleksi żeby skały nie leżały bezpośrednio na szkle

Chyba lepszą opcją będzie styropian 1cm ;)

Ustawić kh w okolicach 6 a ph powyżej 8 będzie Ci trudno, bo takie warunki panują w jeziorze, u nas jest to prawie niemożliwe, więc kh 10+. Pokarm...jak już pisał makok, tropical jedynie spirulina 36. Inne dobre pokarmy to Dainichi, osi, naturefood.

Opublikowano
widzę że potrzebowałbyś się trochę podszkolić ;)

pewnie, że muszę się podszkolić i przypomnieć sobie co i jak, gdyby tak nie było, nie zakładałbym tego wątku :P

oto co na 100% znajdzie się w akwa:

1. termofiltr EHEIM Professionel II, który w zasadzie jest już tylko zwykłym filtrem kubełkowym bo poszło sterowanie grzałką i będzie pełnił rolę filtra biologicznego; na razie chodzi sobie podpięty pod inny baniak

attachment.php?attachmentid=1869&stc=1&d=1331816231

2. HYDOR FILTR CRYSTAL R05 DUO 2 jako filtr mechaniczny

attachment.php?attachmentid=1870&stc=1&d=1331816425

3. moduł grzewczy z HYDOR POMPA EKIP 350, chyba, że uda się naprawić Eheima

attachment.php?attachmentid=1871&stc=1&d=1331816425

4. kamienie ze starego baniaka :D

attachment.php?attachmentid=1872&stc=1&d=1331816425

attachment.php?attachmentid=1873&stc=1&d=1331816434

zostaje tylko zmontowanie oświetlenia i korony, zakup szkła i skompletowanie obsady... ale przed tym trzeba jeszcze troche poczytać ;) właśnie, zna ktoś jakieś dobre książki, sam bazuje na tytule "Malawi - piękno i pasja" Kaźmierczaka, a to książka sprzed ponad 10 lat :(

post-12236-1469571325686_thumb.jpg

post-12236-14695713257435_thumb.jpg

post-12236-14695713258071_thumb.jpg

post-12236-146957132586_thumb.jpg

post-12236-14695713259037_thumb.jpg

Opublikowano

z tego zestawu pójdzie tylko piaskowiec i wapień, są ładnie pokryte glonami więc nie będą się zbytnio wyróżniać, tym bardziej, że dołożone zostaną te same skały, ewentualnie serpentynit; wydajność hydora to jakieś 650l/h