Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość.Problem metna woda.Akwarium 240 litrów założone 2 tygodnie temu.60 litrów starej wody i stary piasek.Parametrów wody nie znam bo testów jeszcze nie robiłem(muszę zakupic).W zbiorniku pływa około 23 rybek w tym 19 pyszczaków różnej wielkosci.Filtry:Tetra fx 700 i dwa wewnętrzne przepływ każdego 300l/h.Od kilku dni mam metną wode podobno pierwotniaki...Pytania mam takie:

1.czy robic podmianki jesli tak to ile i jak czesto?

2.czy dolać np biodigest albo bactozym(rybki troszke ocierają się o dno)

Prosze o wyrozumiałą odpowiedz.wiem że za wczesnie wpusciłem rybki. Dużo czytam i chce mieć jak najwięcej wiadomości z tej dziedziny.Pozdrawiam Prosze o pomoc i bezcenne rady.

post-11969-1469571321874_thumb.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem za dużo tych ryb Napisz jakie masz? Ale mimo to 240l i 19pyszczaków to moim skromnym zdaniem o wiele za dużo!

Poczytaj moje posty na temat zbyt wczesnego wpuszczania ryb do niedojrzałego akwarium i zobacz co złego narobiłem i co niestety czeka Ciebie!

http://forum.klub-malawi.pl/dziura-ciele-to-moze-byc-p219140.html#post219140

http://forum.klub-malawi.pl/chory-labidochromis-caeruleus-p220351.html#post220351

http://forum.klub-malawi.pl/pomocy-wiem-juz-robic-t18781.html

Opublikowano

Po pierwsze to powinienes zrobic porzadek z obsada akwa i zdecydowac sie z ktorego biotopu chcialbys ryby.Widze tam Archocentrus nigrofasciatus, ktory pochodzi z Ameryki Srodkowej, o ile sie nie myle to chyba masz tam tez tropheusy z j.Tanganika, ktore rowniez maja inne wymagania.

Napisz dolkaldnie jakie masz ryby, a dowiesz sie ktore sie nadaja do twojego akwa.

Co do filtrow wew. to sa zdecydowanie za slabe.Wymien je na jeden mocniejszy, co najmniej 1500l/h, moze byc wiecej.

Kup testy na NO2, NO3 i pH.Mozesz tez na NH4. Sprawdz parametry, daj znac co i jak.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.Mętna (zielona) woda pomału ustaje.Zamówiłem filtr wewnętrzny 1500L/h ,zrobiłem podmiankę 50 % wody(taka zielona że ryb nie było widac) oraz testy:

ph 7.6 (zoolek)

no2 0.2(zoolek)

no3 (JBL)spada pomiary 80 za 12 godzin 40 wczoraj 20.

nh 3/4 nie posiadam

Włożyłem do kubła wkład purigen.

Czy z klarownoscia wody mam poczekać na nowy filtr wewnętrzny czy może podmieniać wodę?

Widać że glony pomału umierają z głodu bo robią się coraz mniej zielone.

Teraz pora na porządek w składzie.Proszę o pomoc w identyfikacji rybek bo niestety nie znam gatunków a chciałbym miec tylko 3 haremy: saulosi red redy i yellow...w załącznikach fotki...pozdrawiam i dziękuję...

post-11969-14695713248601_thumb.jpg

post-11969-14695713248986_thumb.jpg

post-11969-14695713249357_thumb.jpg

post-11969-14695713249755_thumb.jpg

post-11969-14695713250279_thumb.jpg